Cześć.
Pracownik prowadzący nasze konto firmowe na Facebooku już z nami nie pracuje. Jednak to on odpowiadał za prowadzenie profilu. Nie zostawił nam żadnych danych do logowania, słuch po nim zaginął. W jaki sposób odzyskać dane?
Ja nigdy nie byłem powiązany z tym kontem.
Powinniście się z nim skontaktować, by przekazał wam dane logowania / „przepisał” konto administratorskie na pracownika państwa firmy - o ile - rzecz jasna był taki zapis w umowie obowiązków.
Jeśli nie - to jesteście w kropce. Od jego dobrej woli zależeć będzie czy przywrócony wam zostanie dostęp. Czasami warto takie sprawy załatwić sądowo lub polubownie - np za opłatą.
Problem pojawia się jednak, gdy tak jak w waszym przypadku - osoba się „zmyła” i nie ma z nią kontaktu. Można próbować skontaktować się z Facebookiem i wyjaśnić im sytuację, ale będzie to droga długa i mozolna. Jeżeli Facebook nie zmienił standardów, można się jeszcze połasić o dostęp do strony, ale to tylko pod warunkiem, że ktoś od was z firmy zakładał tą stronę.
Nie ma szans na kontakt z zakładającym profil.
Jak skontaktować się z Facebookiem ? Korzystałem z formularzy zgłoszeniowych, ale każdy chce, żebym podał maila do logowania, albo numer telefonu. Nie mam ani tego ani tego
No to leżycie w takiej sytuacji. Tak to się zazwyczaj kończy, gdy daje się komuś profil administratorski na stronę bez uprzedniego założenia mu tzw. „ograniczeń edycyjnych”.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to zgłoszenie praw do strony jako firma / zawłaszczenie strony i być może w taki sposób zostanie ona wam zwrócona. Ewentualnie wykasowana i założycie nowy profil na Fejsiku.