Facebook działa tylko jakiś czas (ERR_CONNECTION_TIMED_OUT)

Witam

Mam nadzieję, że w dobrym dziale dodaje to pytanie.
Codziennie korzystam z Facebooka w przeglądarce Opera. Do tej pory wszystko było ok.
Od wczoraj zaczął się problem z otwieraniem strony Facebook.com. Na początku dnia po włączeniu komputera strona Facebook-a otwiera się bez problemy. Po jakim czasie (kilkanaście minut do godziny) pojawia się komunikat na stronie FB „jesteś offline” i po chwili strona się nie otwiera a jest tylko komunikat ERR_CONNECTION_TIMED_OUT. Dzisiaj włączyłem Operę ponownie i strona FB uruchomiła się normalnie ale po jakimś czasie stało się to samo co wczoraj. Otworzyłem więc przeglądarkę EDGE i strona FB zadziałała. W EDGE korzystałem z Facebooka kilkanaście minut i stało się to samo co w operze.
Jaka może być przyczyna?

Wygląda mi to na problem z dostępem do internetu. Jak się łączysz? Kabel czy WiFi?

Łączę się przez kable LAN. Łącze stabilne - światłowód 100/100 Mb/s. Inne strony otwierają się bez problemu. W Czwartek i piątek przez kilkanaście minut działała strona FB na Operze a jak przestała działać przełączyłem się na Edge i też kilkanaście minut działała strona. Dzisiaj już od początku nie otworzyła się strona FB na Operze i Edge.

Na początek spróbuj zmienić DNSy. Wyświetl sobie informacje o połączeniu sieciowym i w miejscu zaznaczonym na niebiesku:

Tu akurat mam dla wifi ale u Ciebie powinno być podobnie dla kabla. Zmień na ręczne, jak niżej:

A nie zrywa połączenia np w trakcie ściągania albo np oglądania filmów na YT (najlepiej ustawić na 2K żeby nie buforował za dużo)? Mi np też „wywalało” połączenia z FB, tyle że doszło zrywanie podczas ściągania itp. Problemem - u mnie - okazał się uszkodzony ruter i połączenie wifi. Oczywiście zmianę kabla profilaktycznie też warto rozważyć. U mnie po zmianie rutera (modem, takie 3w1) i podpięcie swojego rutera pod ten od operatora - jak ręką odjął.

DNSy mam takie jak napisałeś. Są już ponad 2 lata takie ustawione i nie było problemu ze stroną FB. Sprzęt sieciowy też cały czas taki sam i konfiguracja bez zmian a od czwartku jest problem z tą jedną stroną.
Na YT włączyłem film w 4K i działa płynnie, nic nie zacina.

Od 13:15 do 14:40 strona FB zaczęła działać. Nic nie zmieniałem w ustawieniach. Może dostawca internetu coś grzebie w ustawieniach? Jak znowu przestanie działać wyedytuje ten wpis.

Jest Wtorek i dzisiaj FB działa już od 3 godzin. Samo się naprawiło ale przez to nie wiem jaka była przyczyna.

Warto by sprawdzić czy banuje tak prostą zmianę DNS-ów (np. ignoruje co leci przez/na 53).