Facebook i reklamy - jak oni to robią?

Mam pytanie. Jak przeglądarka, bądź FB zbiera informacje o odwiedzanych witrynach? Moja przeglądarka FF jest ustawiona na czyszczenie historii, ciastek itp. podczas wyłączania. A tymczasem, jak odpaleniu ponownie przeglądarki Facebook już wie, co przeglądałem i ładuje mi reklamy. Jak oni to robią? Czy to legalne śledzenia użytkownika?

Wiele (wszystkie?) stron internetowych umieszcza w swojej treści tzw. “trackery” - elementy śledzące powiązane z Facebookiem. Po wejściu na stronę “trackery” informują Wielkiego Brata gdzie wszedłeś, co kliknąłeś, na czym zawiesiłeś oko, co Cię interesuje, a co omijasz szerokim łukiem. Służy to oczywiście do profilowania, aby jeszcze lepiej wyświetlać Ci spersonalizowane reklamy. To oczywiście oficjalna wersja.

Najnowszy Firefox (70) potrafi blokować niechciane elementy na stronach (również te śledzące). Wystarczy włączyć odpowiednie opcje w ustawieniach prywatności. Do kompletu polecam kilka dodatków, które utrudniają lub wręcz uniemożliwiają Wielkiemu Bratu na permanentną inwigilację:

Do kompletu polecam korzystanie z VPN:

A także odpowiednie skonfigurowanie FF:

To legalne? Używanie takich trackerów? Czy tak chcą obejść ciasteczka?

Nie znam przepisów, które zabraniałyby używanie “trackerów”. Do kompletu dochodzą jeszcze tzw. Super Cookie oraz identyfikowanie użytkowników via “fingerprinting”:
https://amiunique.org/

Włos jeży się na głowie. Tak, jest to legalne. Tak, możesz się przed tym bronić. Nie daj sobie wmówić, że używając uBlocka jesteś złodziejem (blogerzy technologiczni lubią tak nazywać użytkowników adblocków). Twoja prywatność jest dla Ciebie ważniejsza niż ich wątpliwe zyski z reklam.

Poza tym reklama profilowana to zło.

1 polubienie

Tak to legalne.

Dzięki ale sam chce decydować kiedy chce oglądać dana stronę internetową, nie, że FB mi coś wciska. To ma być marketing? To bardziej irytuje niż zachęca do tych stron.

Jest taki dokument w sieci - długie, nudne i w lengłidżu:

Niestety większość z nas wyznaje zasadę “nie mam nic do ukrycia”. To bardzo mylące.

Co mam do ukrycia to ukrywam.

A tam. No problem. Mam na FB wyłączony uBO. Za to włączony disconnect i disconnect facebook. W ustawieniach FB też można wyłączyć nie tylko reklamy. Nie widzę reklam, nawet marketplace mi nic nie wyświetli.

Nie tylko przegladarka przechowuje ciasteczka, ale np. Adobe Flash, Java również :wink:

Tak poza tym, jakie reklamy? Przez ponad 10 lat nie widziałem jeszcze reklamy na FB :smiley:

Czasem komuś wpadnie do głowy dodać do chrome rozszerzenie “facebook unseen”. Do tego - to niewykrywalny wirus - znam ten problem z hotfix pl -a … różne wynalazki ludzie mają, potem reklamy tam, gdzie ich nie powinno być.
U mnie na FB marketplace zasypywał propozycjami, ale wyłączyłem to.

Nie tylko przeglądarka przechowuje ciasteczka, ale i superciasteczka. W firefoxie jest jeszcze w profilu folder storage - support mozilla pisze:

Some websites have the ability to store information, such as files, in your local storage, and these files can only be removed manually by you. This helps the website run faster and prevents information from being lost if you lose your connection. Firefox shows you how much space is being used and lets you manage these settings to free up space.

Jak to od 10 lat?

Normalnie.

To czemu u mnie są mimo, że czyszczę wszystko?

Mi wystarcza ochrona “ścisła” w FF + uBlock (z dodatkowymi filtrami) + Privacy Badger. Parę ustawień FF zmienionych w about:config m. in.network.http.referer.XOriginPolicy ustawiony na “2” (uwaga powoduje problemy, rzadko, ale jednak m. in. przy logowaniu na aliexpress)

Między sesjami nic co nie powinno nie przechodzi, bo uruchamiam FF w piaskownicy firejail pod Linuxem. (tam też parę rzeczy w ustawieniach zmieniłem, przeglądarka ma swój odizolowany /tmp i /usr/bin, a w /home nie widzi nic innego oprócz folderu Download Sandbox).

Profil przeglądarki ładuje się do RAM i jest synchronizowany przy pomocy Overlayfs za sprawą profile-sync-daemon (psd), co raz zmniejsza operacje na SSD wywołane przez surfowanie po necie, dwa znacznie przyspiesza działanie przeglądarki, profil nie puchnie z czasem i można prosto przywrócić zmiany w konfiguracji.

Napisałem kilka artykułów na tema tego co facebook robi z danymi i przywatnością. Może Was zainteresują :slight_smile:

A przede wszystkim czy facebook jest za darmo?

1 polubienie

Podobno też github zdycha (logowanie), ale klucz w Firefox 71 jaki testowaliśmy to inny: https://github.com/MajkiIT/polish-ads-filter/issues/15185

network.http.sendRefererHeader