Facebook - lista ograniczeń dostępu


(Pilnik1808) #1

Mam jedno pytanie dotyczące opcji ograniczenia dostępu do profilu dla niektórych znajomych na Facebooku. Informacje jakie znalazłem na ten temat w Internecie nie są zbyt precyzyjne, dlatego pytam tutaj:

Czy jeżeli dodam danego znajomego do listy ograniczenia dostępu, to czy wtedy będzie mógł dodawać posty na moją oś czasu, komentarze pod moimi zdjęciami oraz czy będzie mógł komentować moje statusy a także czy będzie mógł mnie oznaczać w swoich postach lub zdjęciach.

Liczę na konkretne odpowiedzi, za wszystkie z góry dziękuję :slight_smile:


(roobal) #2

Osoby na liście z ograniczeniem dostępu będą widziały tylko posty, które opublikujesz jako publiczne i te osoby będą mogły komentować te posty i prawdopodobnie będą mogły pisać na twojej osi czasu. Możesz zablokować publikowanie postów na twojej osi czasu w osobnej opcji, gdzie wybierasz kto moze pisać na twojej ścianie (tak to się kiedyś nazywało), wybierasz tylko ja i nikt nie będzie mógł pisać postów.


(StarterX4) #3

Jeśli dodasz jakąś osobę do listy blokowanych (ograniczenia dostępu) to ta osoba nie będzie mogła nic ci robić, nie będzie cię wcale widzieć na FB, a tym bardziej pisać postów, będzie to wyglądać tak jakbyś usunął konto, ale to tylko ta osoba tak widzi. Więc np. dasz dwóm osobom link do twojego profilu, jedna z nich jest na twojej liście blokowanych, jedna osoba będzie mogła oglądać twój profil, a ta blokowana ujrzy napis że ta strona nie istnieje.


(roobal) #4

Lista blokowanych, a lista z ograniczeniem dostępu to dwie osobne funkcje. Jak kogoś blokujez, to logiczne, że nie widzi twojego profilu, osoby z ograniczeniem dostępu widzą tylko posty opublikowane jako publiczne. Posty natomiast możesz publikować jako publiczne, tylko dla znajomych, a nawet takie widoczne tylko i wyłącznie przez Ciebie (właściciela profilu), możesz to zminieć w ustawieniach domyślnych, a także przed publikcają każdego postu.