Facebook na stronie z wordpress


(Norbik95) #1

Hejka, mam mały problem... Chciałbym mieć taki... plugin, nie wiem jak to się nazywa to co jest na stronie: http://bmilewski.pl/

Chodzi o ikonkę Facebooka w prawym dolnym rogu. Wiecie może jak to zrobić? Dzięki wielkie


(jacko1998) #2

HTML:

f
[/code] CSS:
[code]div{ width: 100px; height: 100px; background: #000; border-radius: 100%; -webkit-transition: .5s background ease; } div:hover{ background: #ccc; } p{ margin-left: 30px; font-size: 100px; color: #fff; -webkit-transition: 1s background ease; }

http://jsfiddle.net/rzRMT/


(YoJoe) #3

Do powyższego: efekt animacji będzie działał tylko w przeglądarkach opartych na webkicie.

Należałoby jeszcze dodać:

transition: 1s background ease;

aby ruszyło w przeglądarkach opartych na gecko (firefox, cyberfox, k-meleon, palemoon itd)


(jacko1998) #4

Dodatkowe prefixy:

-moz-transition: .5s background ease;

    -ms-transition: .5s background ease;

    -o-transition: .5s background ease;

(YoJoe) #5

-ms-transition dopiero od IE10

Nie ma lekko.


(jacko1998) #6

O co chodzi ?


(YoJoe) #7

To, że -ms-transition obsługuje wyłącznie IE10 na ten moment.

Dla starszych (wciąż niestety jarych) wersji pozostaje jquery/motools/inne rozwiązania JS-owe :wink:


(jacko1998) #8

Aż dziw, że niektórzy "ludzie" korzystają z tych starszych IE. 10 to jeszcze jakoś działa, ale tylko na Win8, bo na 7 nie za szybkie.


(Gerard Zurek) #9

Ludzie dobrze w cytat wzięci.... :wink:

IE, niezależnie w której wersji, nieużywane na Win8 , to po prostu stary gruchot... :wink:

Teraz łatwiej napisać coś nawet pod Mozillę (o Chrome , Operze czy safari nie wspominając,,,)....

Ale tak czy inaczej, strona musi być zgodna z IE<7 , bo aczej połowa potencjalnych "klientów" odejdzie...


(jacko1998) #10

Taki profesjonalizm przyda się tylko dużej firmie, ponieważ w Polsce już mało kto korzysta z IE8 czy 9 (No na pewno mniej niż 50% klientów). IE7 to już na pewno mało kto (no chyba, że ma Win95 :wink:) Opera, Mozilla i Chrome zalały Polskę i myślę, że klienci właśnie z tych przeglądarek korzystają. Z tych IE to chyba tylko staruszkowie korzystają. Ostatnio byłem w bibliotece i widziałem dziadka jak się męczył z IE8 (Win7), to się go zapytałem czy mogę mu zainstalować Chrome to mi pozwolił na szczęście.


(Gerard Zurek) #11

Zauważ przy tym , że mamy ujemny przyrost naturalny i coraz więcej takich dziadków... :wink:


(jacko1998) #12

To, że mamy mniejszy przyrost naturalny, nie znaczy że jest więcej staruszków, tylko że mniej młodych ludzi. Ale może skończmy ten spam co ? :wink:


(YoJoe) #13

Spytaj allegro czy udostępni statystyki odwiedzin wg przeglądarek, niejeden by się zdziwił :wink:


(jacko1998) #14

A co, widziałeś takie statystyki ?


(Konrad Kosowski) #15

Ja widziałem statystki strony firmy, w której pracuje. Raczej... no cóż... jesteś daleki od prawdy w swoich wynurzeniach. Delikatnie mówiąc.


(Norbik95) #16

Wiesz może w jaki pliki to wpisać? Bo w wordpressie, jest ich multum...


(jacko1998) #17

Niech Ci ktoś powie, bo ja już długo z WP nie korzystam i zapomniałem.


(Gerard Zurek) #18

Ja widziałem statystyki swojego bloga...

Może to słaby wyznacznik, ale przyznam sie, że 30% to użytkownicy IE. Wersji ci nie powiem... :smiley:


(Norbik95) #19

To co? Powie mi ktoś?


(jacko1998) #20

Wygląd --> Edytor i masz plik style.css Tam wklejasz kod CSS. I z prawej strony masz wszystkie strony. Wybierasz jaką tam chcesz i do wybranej wklejasz HTML.