Facebook - ograniczenia dla znajomych

Hej,

założyłem taki topic, gdyż nie za bardzo wiem gdzie szukać informacji na ten temat, a te zawarte na stronie fb są strasznie zawiłe i niejasne.

Otóż mam w swoich “znajomych” masę ludzi którzy są takimi że tak napiszę “mniejszymi znajomymi” którym niekoniecznie chcę przekazywać niektóre dane wyświetlane na fb. Pytanie -> jak stworzyć grupę gdzie możnaby umieszczać takich znajomych; grupę gzie mógłbym edytować co oni by mogli widzieć na moim profilu a czego nie. Np; tworzę grupę - dalsi znajomi i np oni nie widzą nowych zdjęć, danych “O mnie” itp, lecz mogą np się ze mną kontaktować via PW.

facebook> ustawienia konta-> blokowanie i masz tam cos takiego jak Lista ograniczenia dostępu Ludzi których dodasz na tą listę zobaczą to co widzą osoby które nie mają cie w znajomych. Jeżeli np. Masz pozaznaczane by jakiś post widzieli tylko znajomi to dodając kogoś na taką listę sprawisz że takie osoby zobaczą tylko to co jest “publiczne”

Super. Dzięki wielkie - tego szukałem.

Jeśli natomiast chcesz udostępniać pewnym znajomym nie tylko posty publiczne i chcesz coś kierować tylko do tych znajomych, to w opcjach wyświetlania, gdzie masz Publiczne, Znajomi, Tylko ja wybierasz albo ustawienia niestandardowe i tam masz opcję wybrane osoby lub listy…, albo wybierasz nazwę grupy.

Jak nie chcesz przyjmować znajomych, których np. widziałeś tylko raz w zyciu na jakiejś imprezie, spotkaniu, kursie, szkole czy w innym przypadku, a nie chcesz im “sprawiać przykrości”, możesz włączyć sukskrybowanie twojego profilu, oni będą widzieli też tylko publiczne posty.

Działa. Polecam w ogóle przemyślane różnicowanie dostępu ZANIM trafi się jakiś nieprzemyślany wpis. Nie ma tego na wierzchu, ale przydatne.

Przestań już wykopywać te stare tematy :laughing:

Ok. Kilka szturchnęłam, bo utonęły pod wpisami o adidasach, a mają pewną wartość.

Od tego jest wyszukiwarka a nie że mają wisieć wysoko.

Ok, łapa do góry, kto szuka czegoś w działach hyde park. Nie mówię przez to, że jest to najważniejszy dział. Ale czasami ktoś coś wymyśli. I tyle. Z drugiej strony faktycznie są tutaj wpisy związane ze wszystkim oprócz komputerów.

Ooooo, znajomi “gorszego sortu”? :stuck_out_tongue_winking_eye:

Raczej tacy z którymi znasz się od lat, a tylko raz w roku powiedzą Ci cześć na żywo.

1 polubienie

Ja dość często stosuje ograniczenia dostępu dla moich postów dla znajomych i nie wynika to wcale z tego, że ktoś jest “gorszego sortu”, po prostu nie wszystko jest skierowane do wszystkich i już.