założyłem taki topic, gdyż nie za bardzo wiem gdzie szukać informacji na ten temat, a te zawarte na stronie fb są strasznie zawiłe i niejasne.
Otóż mam w swoich “znajomych” masę ludzi którzy są takimi że tak napiszę “mniejszymi znajomymi” którym niekoniecznie chcę przekazywać niektóre dane wyświetlane na fb. Pytanie -> jak stworzyć grupę gdzie możnaby umieszczać takich znajomych; grupę gzie mógłbym edytować co oni by mogli widzieć na moim profilu a czego nie. Np; tworzę grupę - dalsi znajomi i np oni nie widzą nowych zdjęć, danych “O mnie” itp, lecz mogą np się ze mną kontaktować via PW.
facebook> ustawienia konta-> blokowanie i masz tam cos takiego jak Lista ograniczenia dostępu Ludzi których dodasz na tą listę zobaczą to co widzą osoby które nie mają cie w znajomych. Jeżeli np. Masz pozaznaczane by jakiś post widzieli tylko znajomi to dodając kogoś na taką listę sprawisz że takie osoby zobaczą tylko to co jest “publiczne”
Jeśli natomiast chcesz udostępniać pewnym znajomym nie tylko posty publiczne i chcesz coś kierować tylko do tych znajomych, to w opcjach wyświetlania, gdzie masz Publiczne, Znajomi, Tylko ja wybierasz albo ustawienia niestandardowe i tam masz opcję wybrane osoby lub listy…, albo wybierasz nazwę grupy.
Jak nie chcesz przyjmować znajomych, których np. widziałeś tylko raz w zyciu na jakiejś imprezie, spotkaniu, kursie, szkole czy w innym przypadku, a nie chcesz im “sprawiać przykrości”, możesz włączyć sukskrybowanie twojego profilu, oni będą widzieli też tylko publiczne posty.
Ok, łapa do góry, kto szuka czegoś w działach hyde park. Nie mówię przez to, że jest to najważniejszy dział. Ale czasami ktoś coś wymyśli. I tyle. Z drugiej strony faktycznie są tutaj wpisy związane ze wszystkim oprócz komputerów.
Ja dość często stosuje ograniczenia dostępu dla moich postów dla znajomych i nie wynika to wcale z tego, że ktoś jest “gorszego sortu”, po prostu nie wszystko jest skierowane do wszystkich i już.