Facebook - ograniczenie dostępu dla znajomych


(Julia_Małgorzata) #1

Chcę ograniczyć widoczność swojego profilu niektórym znajomym. Wiem jak ograniczyć widoczność wklejanych "postów", wiem jak ustawić "maksymalną widoczność profilu w odniesieniu do postów , w których mnie oznaczono, po ich opublikowaniu w moim profilu", ale nie wiem jak zrobić, by:

  1. informacja o wklejanych "postach" na tablicy mojego znajomego A, nie pojawiała się u znajomego B (oczywiście A nie jest wspólnym znajomym).

  2. ów znajomy, któremu chcę ograniczyć dostęp do informacji, nie widział moich kliknięć "lubię to"

  3. nie wyświetlały mu się na tablicy informacje o moich komentarzach pod treścią dostępną publicznie

Krótko mówiąc, chcę zablokować mu wszelkie informacje o sobie, a następnie dopiero odblokowywać treść, którą zdecyduję się mu udostępnić. Oczywiście nie chcę, by on wiedział, że ma ograniczoną widoczność mojego profilu i nie chcę ograniczać sobie dostępu do wyświetlanych informacji na jego temat.

I jeszcze jedno: co zrobić, by uruchomić pasek aktywności znajomych? Gdzieś wyczytałam, że skoro się nie wyświetla, to widocznie jestem zbyt mało aktywna w serwisie, ale co ma do tego moja aktywność, kiedy w pasku ma się pojawiać aktywność znajomych?!

Z góry dziękuję za pomoc.

Julka


(Profesorek9) #2

Witam. Obok napisu strona główna, masz strzałkę w dół, wchodzisz w ustawienia prywatności,

ustawienia niestandardowe. Otworzy się Tobie okno Niestandardowe Ustawienia Prywatności, i tam masz opcję, niech będzie niewidoczne dla.

  • Mam nadzieję, że o to Tobie chodziło :slight_smile: Sam mam facebooka, więc wiem, co piszę.

(Julia_Małgorzata) #3

Dzięki, ale z tego co tam jest napisane wynika, że to ograniczenie dotyczy jedynie "zmian statusu i zdjęć dodawanych przez Ciebie do profilu". Przynajmniej teoretycznie więc nie dotyczy kliknięć "lubię to" i komentarzy na innych tablicach (publicznie dostępnych).

Przy okazji jeszcze: czym jest lista "dalszych znajomych"? Przeczytałam, że jeśli dodam kogoś do "dalszych znajomych", nie będą się wyświetlać na mojej tablicy niektóre informacje o nim, a jemu o mnie? I jakie to informacje? Jak rozumiem, jeśli on wejdzie na mój profil to i tak te informacje zobaczy, czy tak?


(Profesorek9) #4

Co do mojego wcześniejszego postu, Tam masz taki trybik i w to wchodzisz :slight_smile: i tam wszystko ustawiasz

Oprócz wcześniejszego postu mojego, jest jeszcze taka opcja, jak: Zablokowane osoby i aplikacje

tam masz jeszcze 2 opcje Dodaj znajomych do listy Ograniczenie dostępu ( Gdy dodasz znajomych do listy osób z ograniczonym dostępem, zobaczą oni tylko posty i informacje publiczne. Facebook nie powiadomi tych osób o dodaniu ich do listy Ograniczony dostęp ) skopiowane z facebook - a

Zablokuj użytkowników Po zablokowaniu użytkownika, zablokowana osoba przestanie należeć do Twojego grona znajomych na Facebooku oraz utraci możliwość nawiązywania z Tobą kontaktu (za wyjątkiem aplikacji i gier, których oboje używacie oraz grup, których jesteście członkami) też skopiowane z facebook - a

O coś takiego chodziło ??


(Julia_Małgorzata) #5

Tylko jeśli ograniczę dostęp, ta osoba szybko się o tym dowie, wchodząc na mój profil (np. wiadomości, które widziała wcześniej nie będą już dla niej widoczne; zresztą domyśli się, że skoro widzi tylko to, co publiczne, to ma dostęp ograniczony).

Co do "trybiku" [:wink:]. W "ustawieniach prywatności", jedyne "trybiki" jakie mogę wybrać to:

  1. kto może oglądać posty innych użytkowników na mojej tablicy (Uwaga: Ustawienia nie obejmują zdarzeń, znajomości i innych rodzajów treści publikowanych na tablicy.)

  2. maksymalną widoczność profilu w odniesieniu do postów , w których mnie oznaczono, po ich opublikowaniu w moim profilu

  3. grupa odbiorców postów udostępnionych znajomym znajomych oraz postów publicznych

A to wciąż nie rozwiązuje problemu, jak ograniczyć widoczność jedynie moich kliknięć "lubię to" i komentarzy na tablicach.


(Profesorek9) #6

Już chyba wiem. Jak wejdziesz w ustawienia prywatności, masz tam coś takiego, co nazywa się:

Jak nawiązujesz połączenia ( chodzi o znajomych, itp. ) kto może widzieć Twój profil, itp.