Facebook żąda ode mnie selfie-filmu

Jak w temacie. W pewnym momencie zniknęła strona Facebook i pojawił się komunikat z prośbą o nagranie filmu selfie w celu potwierdzenia, że jestem prawdziwą osobą. Postanowiłem zaryzykować i kontynuować to „potwierdzanie”. Postępowałem zgodnie z instrukcją i po zakończeniu procesu wyświetlił się komunikat:

*Zwykle sprawdzenie informacji trwa około godziny. Wróć tutaj później.
*Jeśli stwierdzimy, że Twoje konto jest zgodne z naszymi Standardami społeczności, będzie możliwe ponowne korzystanie z Facebooka.
*Jeśli stwierdzimy, że Twoje konto narusza nasze Standardy społeczności, zostanie nieodwracalnie wyłączone i nie będzie możliwe ponowne przesłanie odwołania.

Rozumiem, że gdy moja facjata nie spodoba się Facebookowi będą musiał ewentualnie zakładać nowe konto, albo po prostu dać sobie spokój z Facebookiem. A może to jest jakiś przekręt i dałem się zrobić w bambuko?

Muszą sprawdzić czy nie jesteś AI - opublikowałeś ostatnio jakieś materiały generowane sztucznie?

Normalne korzystanie z portalu. Przegląd wiadomości, dyskusja na grupach tematycznych i znajomych, czasami jakieś zdjęcie dokumentujące coś(np. uszkodzenie auta). AI szczerze mówiąc nawet nie bardzo wiem z czym to się je. Sprawdzone przed chwilą - odblokowane.

Można w przyszłości odpalić logowanie z jakiegoś:

• Tails OS
  • Parrot OS
  • Whonix

lub innej lubianej dystrybucji Live GNU/Linux.

Dla zmniejszenia permanentnego bana może lepiej nie sprawdzać z aktywnym Torem ani VPN (symulującym inne państwo niż zwykle).

Co Ty zrobiłeś. To oszustwo było!

Nie wyglądało to trochę podejrzanie? Selfie video? 2FA miałeś? Jeśli nie, to godbye.

…to jest to autentyczna funkcja Meta

Zanim coś napiszesz sprawdź u źródła.

A czy to nie phishing to sprawdza się inaczej.

1. I co by to oszustwo miało dać? Ukraść… twarz?
  2. Sugeruję nie stosować chłopskiego rozumu, a zamiast tego sięgać do źródeł. Takie stwierdzenia są mylące

Twarz to tak, jak imię i nazwisko. Ukraść?? No może w tego słowa znaczeniu dosłownym nie, ale np. załóżmy, że dorwał ktoś zdj. z Twoją facjatą.

Dobra, ma ktoś *.jpg z twoją twarzą i co. AI, dodawanie brody, wąsów i reobienie czegoś przeciwko tobie.

Komu by się chciało.

Konto zostało odblokowane, a po zalogowaniu miałem przeprosiny za spowodowanie niedogodności. Tłumaczyli to względami bezpieczeństwa. Tak więc chyba sprawa rozwiązana.

I nic.
W necie są miliardy fotek nie tylko twarzy :stuck_out_tongue:
Pewno da się przypisać z tego kilka milionów do Imion i nazwisk.
Z tych setek tysięcy kilkanaście da się nawet pozyskać adresy zamieszkania.

Mamy Twoją fotkę z avatara…

A do tego dziś wygenerować sztuczną twarz (poprzez AI) jest niezwykle prosto.
Tu cały filmik wygenerowany przez AI, nie tylko twarz:
https://x.com/WojtekKardys/status/1975512620032467350