2019 rok. Koszty turnusów się podwoiły. Sytuacja się trochę zmieniła, w formie FAQ przedstawiłem Wam swoją obecną sytuację.
Ośrodka w Stobnie już nie ma - jest wystawiony na sprzedaż.
Kilka lat temu powstał ośrodek rehabilitacji w Złotowie (Wielkopolska).
Cennik turnusów wraz z terminarzem jest tu: http://www.zabajka.home.pl/?pl_terminarz,47
Wielkimi krokami zbliża się okres rozliczania PIT, przekazywania 1%. Moją sytuację poznaliście kilka lat temu, więc zainteresowanych odsyłam do wpisu @Krogulec Wesprzyjmy FadeMinda!.
Oficjalny apel fundacji jest dostępny pod adresem:
https://dzieciom.pl/1742
Na co zbierane są środki finansowe?
Finanse są przeznaczane wyłącznie na pokrycie kosztów zabiegów rehabilitacyjnych.
Jaki to koszt?
W lokalnym ośrodku zdrowia uczęszczam regularnie na:
- 10 zabiegów masażu kręgosłupa to 40 PLN x 10 dni roboczych = 400 PLN
- 10 dni zabiegowych (masaż, rehabilitacja pod opieką magistra rehabilitacji, laser, solux) to koszt około 600 -700 PLN w zależności od dokładnego doboru zabiegów dodatkowych.
Odrębną kwestią jest 14 dniowy turnus rehabilitacyjny z pobytem na miejscu wraz z kompletem zabiegów + hipoterapia. Obecnie koszt to około 4 000 - 5 000 PLN w zależności od terminu. Wyższe kwoty podanie na stronie ośrodka Zabajka 2 odnoszą się do pobytu rodzica + dziecko. Ja z racji względnej samodzielności jeżdżę na turnusy bez opiekuna.
Co z rehabilitacją za pieniądze z PCPR/PFRON?
Jestem za stary na otrzymanie wsparcia finansowego od PFRON na rehabilitację - kiedyś dostałem TAKĄ właśnie odpowiedź od tej instytucji. Państwo finansuje przede wszystkim rehabilitację osób do 26 roku życia, potem radź sobie sam.
Dlaczego wydajesz kasę z fundacji na bieżące zabiegi rehabilitacyjne, zamiast uzbierać górkę i jechać raz na turnus?
Spastyka postępuje, trzeba dbać o postępy i na bieżąco korzystać z zabiegów. Na NFZ co miesiąc dostaję skierowanie na zabiegi, ale z racji wyczerpania limitów ryczałtu na NFZ nie ma możliwości aby skorzystać z niezbędnego masażu kręgosłupa na koszt NFZ. Prywatnie natomiast jest to dostępne od ręki po skonsultowaniu terminu z rehabilitantami.
Ukłony należą się Fundacji TVN, która co kilka lat nadal - pomimo mojej dorosłości - przeznaczała kilka tysięcy PLN na pokrycie kosztów zabiegów rehabilitacyjnych.
Zatem zwracam się do Społeczności o wsparcie w postaci 1% podatku, nagłośnienie sprawy.
z poważaniem
Tomasz Przybył (FadeMind)