Falowanie monitora

Witam. Od dłuższego już czasu zauważyłem że mam problemy z monitorem, ponieważ podczas grania jak i użytkowania codziennego widoczne jest na nim falowanie. Posiadam kartę graficzna MSI GeForce GTX 960 z wejściem DVI sterowniki ostatnio aktualizowałem. Do karty otrzymałem przejściówkę z DVI na d-sub  mam ją podpiętą do karty i od niej do monitora kablem d-sub. Ostatnio monitor wymieniałem na lepszy wcześniej miałem LG flatron i nie było problemów teraz posiadam BenQ GL2460.

Albo zakłócenia na linii energetycznej albo coś z zasilaniem monitora.

Sprawdź u kogoś ten monitor, jak to samo to już można śmiało przypuszczać, że monitor zaczyna szlag trafiać.

lub podłącz pc pod tv

i zobacz czy na integrze również występuje problem 

Kabel VGA (d-sub) zmień a najlepiej zastąp go DVI czyli cyfrowym.

Tzn chodzi Ci o to abym kupił kabel DVI i podpiął go do wejścia DVI-D w monitorze ?

dokładnie

“VGA - stary standard, analogowy. Często występują szumy i inne rodzaje zakłóceń i pogorszeń sygnału.
DVI - to samo co HDMI, ale bez dźwięku. Sygnał cyfrowy, wysokiej jakości.”

Możliwe, że masz go w komplecie z nowym monitorem.

Może głupie pytanie, ale czy jest taka przejściówka z DVI-D na DVI-I do nabycia w sklepie?

Akurat dostałem tylko kabel VGA razem z monitorem.

Chyba w ogóle nie ma czegoś takiego, bo nie ma potrzeby.

DVI-I wysyła sygnał cyfrowy i analogowy i tu podłączasz przejściówkę DVI - VGA.

DVI - D wysyła tylko cyfrowy.

No właśnie tak mam podłączoną aktualnie tą przejściówkę do karty graficznej z DVI - VGA, bo dostałem wraz z karta graficzną tą przejściówkę i aktualnie mi to nie nic pomaga.

No to trzeba przewód cyfrowy i już.

Przejściówka na pewno jest OK, bo to firmowa.

Edit:

Albo monitor pójdzie do serwisu.

No i silne pola elektromagnetyczne w okolicy monitora np: kolumny za blisko, nieraz komórka potrafi taki numer robić.

Przełącz monitor do innego gniazda 230V, sprawdź na innym kompie.

Jaki przewód cyfrowy masz na myśli?

https://www.morele.net/wiadomosc/kabel-dvi-dvi-jak-wybrac-jaki-najlepszy-przewod-polecane-kable/3125/

DVI-DVI, masz monitor ze złączem cyfrowym, więc warto z tego korzystać.

https://www.morele.net/kabel-elmak-cl-31-643714/

tak jak koledzy wyżej mówią najlepiej jest kupić kabel DVI-DVI i cieszyć się brakiem zakłóceń i ostrzejszym obrazem, na mojej karcie się takie dziwne rzeczy działy przy vga (migające kolory, piszcząca karta, kreski na ekranie, rozmazany obraz), a po zmianie na kabel DVI wszystkie problemy ustąpiły, konwertery analogowe użyte w kartach graficznych w ostatnim czasie były tragiczne, teraz już są wyparte kompletnie przez DVI (też powoli zaczyna znikać w niektórych kartach nie wiem czemu), HDMI, Display port i wyjścia analogowe znikły w najnowszych kartach (GTX seria 1000 i Radeony RX 400). Pozdrawiam :wink:

Zamówiłem ten kabel DVI-DVI co kolega podał powyżej na morele czekam ma dotrzeć jutro i zobaczymy.

Podłączyłem i wszystko wróciło do normy nie faluje już, dziękuje za pomoc.