Mam problem odnośnie monitora czyli jak napisane w temacie falowanie obrazu.
Dane mojego PC:
Karta Graficzna : GeForce GT 630 2GB
Monitor : ACER ( LCD)
Procesor : AMD Athlon II X2 250 Processor 3000 MHz
Pamieć : 2 GB
Płyta główna : MSI K9N6PGM2-V2
Jeśli czegoś nie podałem proszę pisać.
Dodam również iż gdy włączyłem funkcję ( Synchronizacja pionowa - Adaptacyjny ( częstotliwosć odświeżania o połowę miejsza) ,dzięki temu falowanie ustąpiło lecz gry zaczęły ścinać.
Próbowałem również zwiększania odświeżania nie pomogło niestety .
na innym monitorze nie sprawdzałem ale na kablu tak ( DVI , musiałem kupić przejściówkę bo nie mam takiego wejścia przy monitorze , niestety jest to samo)
Aha zapomniałem dodać że na zintegrowanej nie ma problemu wszystko działa poprwanie.
co do karty wysłałem ją do serwisu , gdy wróciła jest to samo.
Jeszcze raz gdy włączam funkcje synchronizacja pionowa-adaptacyjny(częstotliwość odświeżania o połowę mniejsza) falowanie ustępuje ale gry wtedy się ścinają.
czytaj myślę że problem szarpania obrazu występuje właśnie u ciebie, rada jest na to właśnie adaptacyjna synchronizacja pionowa, problem w tym że wykorzystuje ona układ graficzny czyli obciąża grafikę dlatego gorzej chodzą ci gry
Dzięki za link ale nadal nie wiem co zrobić żeby monitor nie falował a przynajmniej gdy włączę tą funkcje synchronizacja pionowa-adaptacyjny to żeby mi gry nie cięły ?
Zdaje mi się że coś jest nie tak z kartą graficzną warto było by ją sprawdzić w innym komputerze bo nie wiem co tu poradzić. Chyba że ktoś inny się coś wypowie.
Jeśli na zintegrowanej OK, to wniosek jest prosty, albo karta, albo sterownik i system.
Z poziomu dodaj usuń programy, odinstaluj wszystko co Nvidia, katalog na dysku Nvidia jak jest usuń ręcznie, czyszczenie systemu np: Ccleanerem, restart kompa i niech XP zainstaluje ster systemowy.
monitor podłączony do GF630 przewodem analogowym VGA
wejdziesz do menu monitora i przywrócisz ustawienia fabryczne monitora
uaktualnisz system XP do najnowszego - rozumiem,że SP3 masz zainstalowane
weźmiesz płytę CD do karty i z niej zainstalujesz sterownik, restart kompa i sprawdzisz działanie.
Tak mam we wszystkich gniazdach uziemienie.Komputer razem z monitorem i głośnikami mam podłączony do przedłużacza który jest podłączony do gniazdka do którego jest również podłączony telewizor i lodówka
Już latałem z komputerem i sprawdzałem inne gniazda nadal to samo monitor faluję.
A co do propozycji JNJN zrobię tak jak mówisz i dam znać.