witam. czy jest możliwe utworzenie partycji FAT32 o rozmiarze 100GB? Przy pomocy windows’a możliwe jest tylko 32GB a mi zależy na większej ( partycja na dysku zewnetrznym).
niestety ale PQM nie chce umożliwić mi edycji na dysku zewnętrznym;/ bierze pod uwagę tylko ten wewnątrz kompa
Spróbuj użyć GParted Live-CD.
Podłącz dysk, a następnie uruchom komputer z płyty Live-CD.
W GParted dyski zmienia się w prawym górnym rogu programu pod przyciskiem zamykania okna.
Powinno zadziałać, bo program widzi pen drive lub karty pamięci umieszczone w czytniku kart podłączonym pod USB.
Ps. Próbowałem tworzyć nim partycję FAT32 na dysku wirtualnym 200 GB pod Qemu na openSUSE.
Bez problemu mogłem utworzyć partycję max. 64GB.
Próba utworzenia partycji 100 GB lub większej także kończy się sukcesem.
Ale po automatycznym przeskanowaniu partycji na dysku (które przeprowadzane jest po zakończeniu każdej operacji) przy nowo utworzonej partycji pojawił się żółty trójkąt z wykrzyknikiem.
Z którego można wyczytać:
Google:
W GParted zablokowane lub działają wtedy błędnie niektóre opcje (zmiana wielkości partycji, naprawa systemu plików, nie widoczna jest również ilość zajętego miejsca).
Czyli coś podobnego jak: http://support.microsoft.com/kb/314463/pl
Po przeprowadzeniu parunastu prób doszedłem do wniosku, że prawdopodobną przyczyną takiego zachowania może być mała ilość RAM (232 MB) jaką mogę przydzielić maszynie wirtualnej.
Bo po utworzeniu i zamontowaniu (Swapon) małej partycji (512 MB) swap duże partycje tworzone są bez ostrzegawczego trójkąta, a i wszystkie operacje które wcześniej były niedostępne działają jak należy.
I być może bez swapu u ciebie utworzy się duża partycja.
Czy to na pewno zależy od ilości RAM niestety nie mam możliwości sprawdzić.
Ale nawet jakby u ciebie nie było tego ostrzegawczego trójkąta na wszelki wypadek utwórz, albo chociaż zostaw wolne miejsce na małą partycję swap.
Jakbyś kiedyś ewentualnie musiał naprawiać system plików (w GParted opcja: check) na maszynie która posiada mało RAM.
UWAGA: Jest taka opcja w programie jak: Set Disklabel … żeby nie przyszło ci do głowy ją uruchamiać.
Dane na dysku mogą w jednej chwili się ulotnić :o .
Tomik 71 , dzięki za opis udało się stworzyć partycje FAT32 o pojemności 82,95 GB