[Fedora 13] Nie zawsze pojawiają się poprawne kursory

Witam. Pobrałem zestaw kursorów Pulse-Glass. Zawartość paczki wrzuciłem do katalogu ~/.icons. Następnie zmieniłem zestaw kursorów za pomocą Preferencji Wyglądu dostosowując motyw. Jednak po zaakceptowaniu opcji kursory się pomieszały, przez co strzałka jest z motywu dmz-aa, łapka z wyciągniętym palcem z dmz, a pionowa kreska, która pojawia się podczas zaznaczania tekstu pochodzi z pobranego motywu. Niestety wybranie domyślnego motywu nie przynosi żadnych efektów. Tak więc co zrobić, aby wszystkie kursory pochodziły z jednego motywu, a nie wszystkich, które znajdują się w systemie?

Miałem kiedyś podobny problem, zrobiłeś po zmianie motywu reboot (albo chociaż przelogowanie)? U mnie pomagało.

No właśnie żadna z tych czynności nie przynosi efektów :expressionless:

Włączyłem właśnie Firefoxa i okazuje się, że kursory w obrębie jego okna są takie, jakie być powinny.

Widocznie pozostałymi programami są te oparte o Qt :wink: .

Pulpit GNOME też jest oparty o GTK, a kursory są na nim pomieszane, więc to raczej nie to.

Co ciekawe, w Google Chrome kursory niby są pomieszane, ale w chwili ładowania strony są normalne.

Trudno stwierdzić, ze jest to wina źle zaprojektowanych/często zmienianych standardów. Raczej za obsługę kursorów odpowiadają biblioteki graficzne - ładują odpowiednie kursory. Nie wiem do końca, jak to się odbywa, więc może jednak. W każdym razie, to poszukaj podobnego motywu kursoru, ale z zaznaczeniem, że został dopasowany/dostosowany do twojego środowiska.