Witam
Zainstalowałem fedorę na próbę i chciałem zainstalować KeepassXC (zaznaczam że jestem laikiem i dopiero zaczynam przygodę z tym systemem). Robiłem to przez terminal wg instrukcji na stronie niestety jak widać na zrzucie nie udało się. Jak zainstalować KeepassXC, co robię źle.
Przy instalacji miałem pytanie czy szyfrować dysk. Warto korzystać z tej opcji? Hasło do odszyfrowania trzeba podawać przy każdym uruchomieniu komputera czy tylko jak wyjmie się dysk z komputera i podłączy na drugim komputerze?
A w ostatniej próbie nie wkleiłem dobrze? Pojawił się wtedy komunikat:
„Wybrana operacja wymaga uprawnień superużytkownika. Zaloguj się jako użytkownik z podwyższonymi uprawnieniami lub użyj opcji „–assumeno” lub „–downloadonly”, aby uruchomić polecenie bez modyfikowania stanu systemu.”
Tylko nie wiem jak uzyskać uprawnienia superużytkownika lub użyć opcji „–assumeno” lub „–downloadonly”.
Wklej dokładnie to:
sudo dnf install keepassxc
i tu będzie pytanie o twoje hasło
Przy wpisywaniu hasła w terminalu kursor może „stać w miejscu” tak jakby klawiatura nie działała - to normalne.
Sudo to polecenie pozwalające na wykonanie innego polecenia (w tym wypadku: dnf) z najwyższymi uprawnieniami - wymagane podanie hasła. Jako że we współczesnych Linuksach na komputery domowe najczęściej nie ma konta roota (superużytkownik) jesteś nim ty po podaniu swojego hasła. Jeśli takich poleceń będzie więcej to można na dłużej przyznać sobie prawa roota pisząc w terminalu:
sudo su
i hasło
Po pomyślnej akceptacji znak zgłoszenia systemu zmieni się z $ na #. Wtedy wystarczy podać np:
dnf install keepassxc
Nie zalecane jest aby cały czas pracować z takimi uprawnieniami. Wychodzimy z nich poleceniem exit.