Fedora na USB w ogóle nie chce się zacząć bootować


(Majkel26) #1

Mam problem otóż posiadam http://www.agito.pl/netbook-asus-1015bx ... 57667.html takiego netbooka z windows 7. Chciałem do niego zainstalować jeszcze linuxa a dokładniej Fedore oczywiście ściagnałem obraz z ich strony i wypalam . Próbowałem już wszystkimi programami jakimi można (UNetbootin, Universal USB Installer, Ultraiso) i oczywiście wypaliło tylko w ogóle nie chce się zobotować (w biosie ustawione botowanie z USB). Stoi na takiej _ kresce i miga ona, dodatkowo widać, że pendrive pracuje bo świeci się dioda na nim, ale nic sie wiecej nie dzieje. Ale gdybym wypalal pendrive z instalacja windows to oczywiscie pięknie wszystko wczytuje. A i dodatkowo sprawdzałem z obrazami ubuntu, mint i jest to samo. Co robić ??


(Scorpions.B) #2

Jaki sposób uruchomienia z Pendrive wybrałeś?


(Majkel26) #3

O jakie sposoby ci chodzi ?? W biosie miałem dwie opcje UEFI: Nazwa Pendrive lub sama Nazwa Pendrive żaden nie działał.


(reos) #4

Ściągnij Fedorę 17 live CD, użyj Unetbootin do utworzenia boot pendrive, uruchom, system live ma opcję instalacji Fedory na HDD.

Ja pobierałem tutaj i wszystko działa :http://linuxiarze.pl/download_fedora/


(Majkel26) #5

Ale ja już mam to ściągnięte i wypalałem już Unetbootin. Wszystko pięknie tylko botowanie stoi ma migającym _ i nic więcej.


(Scorpions.B) #6

U mnie, gdy wybrałem USB CD było podobnie, dopiero USB HDD pomogło. O to mi chodziło :wink:


(Majkel26) #7

Takiego czegos nie mam.


(Irabuntu) #8

Jakie środowisko graficzne, jak na mój gust trochę za słaby sprzęt na Gnome...


(reos) #9

Sformatuj pendrive Fat 32, ponownie zainstaluj Fedorę poprzez Unetbootin.

Sprawdź, czy nie ściągnąłeś wer.64 bity ,do komputera z procesorem 32 bitowym.


(Majkel26) #10

Tak, tak, tak. Dalej to samo. Hmmm ciekawe pierwszy raz w swoim życiu spotykam się z komputerem na którym nie można zainstalować żadnego linuksa.

-- Dodane 19.12.2012 (Śr) 20:28 --

A może ja mam jakieś UEFI ??

-- Dodane 19.12.2012 (Śr) 21:23 --

Tak już wszystko jasne mam to UEFI i dlatego Linux nie działa.


(roobal) #11

Prawdopodobnie winowajcą jest właśnie UEFI :arrow: http://www.dobreprogramy.pl/Windows-8-m ... 27915.html Zajrzyj więc tam i sprawdź czy masz opcję Secure Boot , która jest przyczyną niemożliwości instalacji Linuksa (brak podpisu cyfrowego) i jeśli tak, to wyłącz secure boot i sprawdź czy rozruch Linuksa pójdzie.