Ferra 5 dual fan szybkie obroty

Witam
Jakiś czas temu zrobiłem upgrade PC, wsadziłem mocniejszy procesor, szybszy RAM, w ogóle przeszedłem z intela na amd.Na procesor wsadziłem chłodzenie Ferra 5 Dual fan i odnoszę wrażenie, że trochę za szybko kręci wentylatorami. Najszybciej zaraz po zalogowaniu systemu a najśmieszniejsze, że przy graniu w grę przeglądarkową. No i te szybkie obroty to niestety niepotrzebny „hałas”. Dodam, że gdy tak hałasuje procesor ma 10-11% użycia. Ustawienia w biosie tak jak na zdjęciach:

Procesor Ryzen 5 5600G
Płyta główna Gigabyte Aorus B550 Elite v2

Najpierw zapisz na pendrive (tylko FAT32 !) aktualne ustawienia w BIOSie bo jak coś namieszasz to będzie możliwość przywrócenia poprzednich wartości: załadka Save & Exit ==> Save profiles
Potem zakładka Settings ==> Smart Fan5 ==> Fan speed control ==> Manual i na wykresie ręcznie ustawiasz wartości. Save & Exit. Podczas pracy kompa (najlepiej gierki) sprawdzasz temperatury jakimś programem monitorującym. Jak będzie dobrze to zapisujesz sobie na pendrive ustawienia jako Profil Zimowy. W lecie przy wyższych temperaturach potrzebne będą wyższe obroty wentylatorów. Ustawisz je jako Profil Letni. Jeśli sprzęt nie jest podkręcany to na tym wentylatorze da się ustawić naprawdę niskie obroty.