FF5 to chyba mialo wygladac inaczej

tak sobie przeglądam ff5 i sie zastanawiam …zaraz chwila przecież Mo(go)dzilla mówiła ,ze 5 FF wyglądać będzie deczko inaczej czyli tak:

http://www.zdnet.co.uk/news/desktop-app … -40091888/

umieścili to nawet na swoim ftp: http://areweprettyyet.com/5/desktopApps/#

i co - jak zwykle u leniwej rudej marudy najpierw duzo gadania a później jak zwykle nic czyli dobrze znany stary wygląd i funkcje ociężałego, powolnego, karmiącego sie ram-em lisa w kurniku.

Mozilla begins Firefox 5 concept designs

to tylko 1 z pomysłów i to mglisty pomysł widocznie nie był wygodny i został stary który bardzo dobry jest

Jak dla mnie FF się nie kończy, on wraz z przyspieszeniem planu wydawniczego się dopiero zaczyna.

A co do tematu, to “concept design” pochodzi z lutego, od tego czasu trochę mogło się zmienić i doszli do wniosku, że te rozwiązania nie sprawdzą się lub po prostu nie zdążyli i możemy spodziewać się tych zmian w przyszłych wydaniach.

Ten wątek jest mocno prowokacyjny.

Każdy kto kiedykolwiek poważniej zajmował się programowaniem wie że nie każdy pomysł jest łatwo zrealizować i czasem trzeba przesunąć wprowadzenie nowej funkcjonalności do czasu jej dopracowania lub trzeba się zająć czymś pilniejszym.

A to że mozilla nie realizuje wszystkich wizualnych conceptów które ktoś sobie kiedyś wymyślił świadczy o tym że działają w sposób uporządkowany i kierują ludzi do pracy nad tym co jest najpotrzebniejsze.

Wątek zaczął się od pytania o wygląd FF, a skończyło się jak zawsze, na wyszukiwaniu wad i zalet przeglądarek. Zapewne większość przeglądnęła już ale właśnie pojawił się autorski test przeglądarek http://www.dobreprogramy.pl/Test-przegl … 25265.html tak dla zapoznania się z ich najnowszymi możliwościami, żeby mieć potem o czym pisać swoje dygresje :wink:

OTy - kosmos.

A FF7 będzie dokładnie taki sam jak FF 4.0 i niczym poza numerkiem nie będzie się różnił - gdzieś nie pamiętam juz gdzie czytałem , ze w sumie to wersja 4.4 jesli by stosować poprzednia numeracje.

To wcale nie jest takie oczywiste, dopiero co zostało wydane FF5 a FF6 nawet nie jest jeszcze nawet w fazie beta więc jest o wiele za wcześnie żeby wróżyć na temat FF7 bo do czasu wydania tej wersji może się jeszcze bardzo wiele zmienić.

Tak w ogóle, Masaj , to mam wrażenie że próbujesz sprowokować kłótnię i mam nadzieję że wątek zostanie wkrótce zamknięty przez modów, jeśli uważasz że developerzy Mozilli źle pracują to idź na ich oficjalne forum.

Agaton , przepraszam, chyba się rozpędziłem, ale rozdrażniony byłem, bo nic mi dziś nie wychodzi :slight_smile:

Może mi ktoś na spokojnie wyjaśnić czym różni się “przyspieszony program wydawniczy” od tego starego, oprócz zmienionej numeracji przeglądarki, bo nie mogę tego pojąć co było w starym, IMO lepszym sposobie - nowe wersje moim zdaniem powinny się pokazywać dopiero wtedy, gdy ta wprowadzi ogromne zmiany w porównaniu z poprzednią wersją :wink:

sla17 ,

Czyli rozumiem, że co 6 tygodni będzie nowy numerek?

Jeśli tak policzyć, to na koniec roku jaką wersje będzie można ściągnąć? 11, 12? Dla mnie to bez sensu, ale to nie ja jestem producentem :slight_smile:

Ten numerek z przodu nie koniecznie jak już to te dalsze :wink:

Czytałeś newsy to pewnie wiesz, że do końca roku ma być wydana 7 wersja a nie 12 :stuck_out_tongue:

Czyli to co na DP miało się pojawić już kilka lat temu, przy okazji premiery IE7 i którejśtam wersji Firefoksa i Opery :slight_smile:

Google narzuciło takie tempo swoim Chrome, a teraz Mozilla chce dorównać im kroku, bo sami na pewno nie doprowadziliby do takiej sytuacji. Jeszcze dziś wyszedł nowy Thunderbird, z dużego przeskoku wersja 5.0, jak ostatnia stabilna wersja to 3.1.11 (swoją drogą troche niedopracowany bo ma problemy z pobieraniem mejli z gmaila, chyba że to wina tego że mam ich ponad 17tyś…)

vanshei , dopiero dzisiaj zacząłem nadrabiać zaległości, no i się zapędziłem tym hasłem z sześcioma tygodniami :slight_smile:

Longhorn2009 , no właśnie, myślałem że to ja mam takie zaległości i nie miałem zainstalowanej czwóreczki, ale z tego co widzę, to nawet takiej stabilnej nie ma :slight_smile: Zobaczę jutro, jak u mnie gmail się sprawuje, ja mam o wieeeeeeeele mniej wiadomości (na palcach jednej ręki można policzyć), bo dopiero zaczynam korzystać z tego :smiley:

@edit : dzięki za info, poprawiłem :slight_smile:

scripter1

Nie nie o to chodzi -po prostu trochę mnie w… to, ze zapowiadają od czasu do czasu jakieś super wynalazki, nowości po tym następują 102 bety i 44 rc i co… i mamy dalej to samo co mieliśmy i nic sie nie zmienia - pobor Ram- wszyscy wiemy, czas uruchamiania i otwieranie stron, zwiechy itp. no sorry, ale to nie powstało w wersji 4-tej tylko jest znanej juz od dawna i nic sie z tym właściwie nie robi, ze o wynikach testów nie wspomnę.

dokładnie FF5 możemy spokojnie określić jako powiedzmy 4.2- rewolucyjnych nowości na miarę przejścia z 3 do 4 to ona nie wnosi a ma numer jak dla nowych wersji.

Longhorn2009

Dlaczego wszyscy maja równać do Google?

Sla17 - wysłało ci się 2 razy

A czemu wszyscy gonią za Google? Hmm, nie chcą być gorsi w wydawaniu programów o coraz wyższych numerkach, ale tak naprawdę bez nowości. Jak dla mnie dziwna polityka bez konkretnego celu, ale to już decyzja Mozilli.

Netscape raz ominął jeden numer, aby dogonić IE :slight_smile:

To jest walka o klienta, przeciętny user widzi wysoki nr wersji i automatycznie myśli że jest to o wiele lepsza wersja (to czy zmian było dużo czy mało to już inna kwestia i nie jest to związane bezpośrednio z numeracją).

Przeciętny user gdy widział G Chrome w wersji 11, Operę w wersji 11 i IE w wersji 9 automatycznie myślał że są to przeglądarki lepiej dopracowane niż FF3.6, Safari 5 czy SeaMonkey 2.0, widząc że nr wersji zmienia się jedynie na końcu a główny nr wersji pozostaje bez zmian myśli taki user że nic się nie dzieje.

A inna kwestia że wiele ludzi ocenia przeglądarkę tak jak Masaj patrząc jedynie na zmiany wizualne całkowicie ignorując zmiany i usprawnienia w jej funkcjonowaniu czy też zmiany w jej silniku które przekładają się na rzeczywistą poprawę jej działania.

Myślę, że Thunderbirdowi także pominęli numerek, aby Firefox i Thunderbird mieli podobnie te same wersje :wink: