Ad. 1 Jeżeli twoje DVD odtwarza pliki *.avi skompresowane za pomocą kodeka, który użyto do kompresji filmu to tak.
Ad. 2 Jest duże prawdopodobieństwo, że gdy DVD ma możliwość odtwarzania plików *.avi to obsługuje też pliki napisów w formatach: *.txt, *.srt, *.sub, etc. - odsyłam do instrukcji. Jeżeli nie to pozostaje rekmpresja materiału z wkodowaniem napisów (zwróć uwagę na kodeki jakie obsługuje Twoje DVD). Kilka tutoriali klik lub klik
Ad. 3 Do pliku *.avi trudno o menu ale jak się nie mylę to w najnowszym DivX-e można utworzyć menu do filmu. Sam tym kodekiem nie kompresuję więc więcej szczegółów nie podam :razz:
Edit:
Widzę, że dokonujesz konwersji na VCD, SVCD lub DVD.
Najmniejszy plik wynikowy uzyskasz kompresując materiał do VCD lub SVCD. Opisiki jak tego dokonać masz tutaj ewentualnie poszperaj tutaj
Jeżeli chciałbyś przekonwertować plik *.avi na DVD zerknij tutaj. Jednak w tym wypadku pliki wynikowe będą największe (zależy od stopnia kompresji).
Jeżeli odtwarzacz stacjonarny odtwarza Divx, Xvid itd z płyt DVD. to nagrywasz AVI na płytę DVD tak jak na płytę z danymi i wtedy wchodzi tyle filmów i ile zmieści się w pojemności 4,5GB (4,5:0,7 to daje ok 6 filmów).
Ale pewnie odtwarzacz kolegi czyta tylko tradycyjne płyty DVD, takie jak wychodzą w sklepach. Użyj programu VSO DivX to DVD. Jest to program darmowy, obsługuje różne formaty, nie tylko divx. Prosty w obsłudze.
ja mam kompa dość dobrego (podpis) i przynajmniej 1,5 h musze liczyc. Mniej jeszcze nie było nigdy.
Aha i jeszcze jedna uwaga: jak konwertujesz to nie rób nic innego na kompie. Włącz konwertowanie i idź sobie gdzies najlepiej. Nie wiem dlaczego ale jak robisz jeszcze coś to się rozjeżdża dźwięk z obrazem. I najlepiej bez podglądu konwertuj