Film avi(nagrany na cd) do oglądania na odtwarzaczu dvd.itp

Mam na komputerze mnóstwo filmów (większość to DvdRip, avi). Każdy film to jakieś 700-800MB.

Chciałbym nagrać je wszystkie na płyki, żeby można je było odtwarzać w odtwarzaczu dvd do TV.

I tu pojawiają się pierwsze schodki…

1. Film ma tylko 700-800MB więc głupio trochę nagrywać go na płycie dvd która ma 4GB…Czy można ten film nagrać na CD i odtwarzać w odtwarzaczu?

2. Napisy. Już mam je w formacie *.srt. Teraz jakim programem dołączyć?

3. To jeśli da się zrobić przy okazji to byłoby fajnie. Jakieś proste menu odtwarzania, żeby film nie startował tak sam odrazu.

Jednak, na tym tak bardzo mi nie zależy.

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, bo robię to na imieniny mamy :stuck_out_tongue_winking_eye: Powiedziała, że chce mieć ‘‘bibliotekę filmową’’ ; )

Edit:

Właśnie coś próbowałem robić w nero…

Jednak tam jak film miał 700MB to po nagraniu miał mieć ok. 1GB

Zawsze będzie dodawany taki rozmiar jeśli będę chciał to odtwarzać w dvd?

Ad. 1 Jeżeli twoje DVD odtwarza pliki *.avi skompresowane za pomocą kodeka, który użyto do kompresji filmu to tak.

Ad. 2 Jest duże prawdopodobieństwo, że gdy DVD ma możliwość odtwarzania plików *.avi to obsługuje też pliki napisów w formatach: *.txt, *.srt, *.sub, etc. - odsyłam do instrukcji. Jeżeli nie to pozostaje rekmpresja materiału z wkodowaniem napisów (zwróć uwagę na kodeki jakie obsługuje Twoje DVD). Kilka tutoriali :arrow: klik lub klik

Ad. 3 Do pliku *.avi trudno o menu ale jak się nie mylę to w najnowszym DivX-e można utworzyć menu do filmu. Sam tym kodekiem nie kompresuję więc więcej szczegółów nie podam :razz:

Edit:

Widzę, że dokonujesz konwersji na VCD, SVCD lub DVD.

Najmniejszy plik wynikowy uzyskasz kompresując materiał do VCD lub SVCD. Opisiki jak tego dokonać masz tutaj ewentualnie poszperaj tutaj

Jeżeli chciałbyś przekonwertować plik *.avi na DVD zerknij tutaj. Jednak w tym wypadku pliki wynikowe będą największe (zależy od stopnia kompresji).

w nero możesz dać max 3 filmy avi na dvd jeżeli nie przekracza jeden film 700mb

a program do łączenia filmu z napisami “AVI ReComp”

Jeżeli odtwarzacz stacjonarny odtwarza Divx, Xvid itd z płyt DVD. to nagrywasz AVI na płytę DVD tak jak na płytę z danymi i wtedy wchodzi tyle filmów i ile zmieści się w pojemności 4,5GB (4,5:0,7 to daje ok 6 filmów).

Ale pewnie odtwarzacz kolegi czyta tylko tradycyjne płyty DVD, takie jak wychodzą w sklepach. Użyj programu VSO DivX to DVD. Jest to program darmowy, obsługuje różne formaty, nie tylko divx. Prosty w obsłudze.

Słuszna uwaga.

Achmes może napisz jaki masz model odtwarzacza DVD, to by uprościło sprawę.

Model odtwarzacza to:

SONY

DVP-NS300

Nie mam pojęcia jakie to ma kodeki a w google nie mogę znaleźć opisu tego modelu.

Na sony.pl wogle tego modelu nie ma…

Ten odtwarzacz jest bardzo stary (5+lat), kiedyś go wygrałem, więc nie sądzę żeby to był jakiś dobry model…

I druga sprawa.

Nie chce nagrywać kilka fillmów na jednej płycie…

Właśnie dlatego chciałem nagrać film na CD żeby nie marnować 4GB dvd. Mam zamiar te nagrane filmy ładnie oprawić…wydrukować opakowania itp.

No, ale jeśli się nie da nagrać na CD to w takim razie jak to zrobić z DVD…Pytania;]

1. Ile trwa konwersja filmu na format DVD?

2. Jakim robić to programem (ważne żeby można było dołączyć napisy)

Ad. 1 Zależy od parametrów Twojego komputera (od kilkudziesięciu minut do kilku godzin).

Ad. 2 Linki do opisów wraz z propozycjami programów masz w moim pierwszym poście.

ja mam kompa dość dobrego (podpis) i przynajmniej 1,5 h musze liczyc. Mniej jeszcze nie było nigdy.

Aha i jeszcze jedna uwaga: jak konwertujesz to nie rób nic innego na kompie. Włącz konwertowanie i idź sobie gdzies najlepiej. Nie wiem dlaczego ale jak robisz jeszcze coś to się rozjeżdża dźwięk z obrazem. I najlepiej bez podglądu konwertuj

Mam bardzo ważne pytanie…

Przekonwertowałem film na dvd, ale co dalej? Włączyłem Nero, wybrałem dysk z danymi…Dodałem te katalogi video i audio…

Kiedy włorzyłem do odtwarzacza, wyświetlił się komunikat ‘‘no disc’’.

Nagrałem potem tylko zawartość katalogu Video…to samo…

Co robić:|

Edit:

Już nagrałem :slight_smile: Trzeba było wejść w bardziej zaawansowane opcje nagrywania i dopiero wtedy pokazała się opcja nagrania DVD Video :slight_smile:

Sprawdzałem już. Wszystko działa!:slight_smile: Dzięki