Film w rozdzielczości HD tnie się

Witam

Mam film w rozdzielczości HD dość spora bo aż 1920x1080.

Format to WMV.

Jeśli chodzi o obraz:

Szybkość danych 7997 kb/s

Rozmiar próbki wideo 24 bitów

Dźwięk:

Szybkość Transmisji danych: 8253 kb/s

Rozmiar próbki audio: 16 bitów

Stereo - 48 kHz.

Jak w temacie, obraz się tnie. Czy są potrzebne jakieś dodatkowe kodeki i programy do odtwarzania Video aby obejrzeć sobie ten film?

Aktualnie posiadam K-Lite Codec Pack a filmy odtwarzam w Media Player Classic ponieważ ten układ przez bardzo długi okres czasu mi odpowiadał i odpowiada.

Komp co w podpisie? To nie ma się co dziwić…

Pewno masz za słaby sprzęt. Do tego trzeba,tak mniej więcej, nowoczesną grafikę, przynajmniej 1GB RAM i procesor dwurdzeniowy.

Możesz spróbować uruchomić ten film przy pomocy KMPlayer (http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … 2.9.3.1430) – mój laptop też teoretycznie nie spełnia wymagań dla filmów HD (Acer Aspire 5024: Turion 64 ML-34 @ 1800MHz, ATI Mobility Radon X700, 2GB RAM…), w większości odtwarzaczy faktycznie jest tragedia (filmy się tną, obraz nie nadąża za dźwiękiem), a dzięki temu odtwarzaczowi chodzą płynnie i bez jakichkolwiek przycięć. Przetestuj, może będzie OK.

RAM faktycznie masz mało, pomyśl nad rozbudową

Aha, wszystko jasne, komp za słaby :smiley: Ja go używam jak najwięcej codziennie do słuchania muzyki, surfowania po internecie i od czasu do czasu żeby sobie jakiś film obejrzeć. Nie myślę nad rozbudową lecz kupnem nowego, więc jak będę miał zamiar kupić w końcu nowy sprzęt to zgłoszę się do Was o poradę.

A i jeszcze spróbuje tego co cr0w zaproponował.

Dziękuje, cuda się zdarzają…

Mam komputer taki jak w opisie i odpalam filmy w HD.

Do filmów HD to minimum Radek HD 2400 pro lub 2600 pro

Procesor dość słaby zależy do jakiej rozdzielczości robiony jest fullscreen. Karta graficzna też jest potrzebna lepsze taki Radeon z serii HD .

Mam film HD w rozdziałce 1280x720 i idzie bez problemów.

A stacjonarny odtwarzacz DVD dał by rade taką rozdzielczość 1920x1080 otworzyć? heheh :smiley:

PS. Grafe mam wciąż tą kaszane Geforce 6200 ;/