Filmiki w 1080p przycinają się (Youtube)


(krystianspoko) #1

Witam. Chciałem sobie pooglądać filmiki na Youtube w jakości 1080p ale jak przestawię na tą jakość niektóre filmiki chodzą dobrze płynnie bez ścinek a niektóre chodzą też niby płynnie ale się przycinają i czasami pokazuje się to kółko od buforowania choć pasek buforowania wyprzedza pasek odtwarzania. Jest jakaś metoda by filmy odtwarzały się płynnie? Moja specyfikacja: Płyta główna Asus P5GC-MX/GBL Procesor Intel Dual Core E5200 2.50GHz 4GB Ram Karta graficzna Ati Radeon HD 5770 1GB DDR5.  5919900853.png


(Bogdan_G) #2

Na 1080p, to za mało na płynne buforowanie (za słaby internet). Przetestuj sobie ustawienia karty sieciowej, czyli właściwości, konfiguruj, zaawansowane, przewiń do Speed/duplex setting i ustaw Autoneg for (najwyższa wartość jaka Ci się wyświetli)HD.
Miałem Auto Negotiation, ale na Autoneg 100HD u mnie najlepiej buforuje ciężkie strony i filmy, dlatego to ustawienie zostawiłem.


(terr) #3

Szczerze. Miałem ten sam procesor co ty, podobną kartę graficzną. Wszystko chodziło dobrze do pewnego momentu. Większość filmów zaczęłą przy takiej rozdzielczości się ciąć. Prawdopodobnie nastąpiła zmiana jakichś parametrów/ustawień po stronie Youtuba. Nic nie dawało przeinstalowanie systemu i podobne wynalazki. Inna, mocniejsza platforma, lepszy procesor i ustąpiło jak ręką odjął.


(fusiek100) #4

Przede wszystkim należy zamknąć niepotrzebne aplikacje, karty w przeglądarce (Zmiana przeglądarki, czy odtwarzacza także może pomóc) itd… Potem dopiero można mówić o tym czy sprzęt jest niedobry czy zbyt słaby jest internet :wink:


(krystianspoko) #5

@Bogdan_G  A gdzie są te ustawienia? Moja karta sieciowa to Realtek RTL8168C§/8111C§ Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20)

 


(Bogdan_G) #6

Fakt, niektóre karty tego nie mają, co sieciowa nvidia.

Patrzyłem ma drugi sprzęt:

61ecf70a489beec7med.jpg

A co jest u Ciebie  we właściwościach, konfiguruj, zaawansowane - Szybkość i dupleks? Ani nic nie wiadomo i można zmyślać ustawienia

 


(krystianspoko) #7

@Bogdan_G U mnie jest to https://zapodaj.net/f8b83e4948dc8.jpg.html 


(Bogdan_G) #8

Szkoda, że nie przesunąłeś niżej, tam są ustawienia szybkości dupleks.


(krystianspoko) #9

@Bogdan_G Niżej mam to https://zapodaj.net/d90ee122d69cf.jpg.html


(Bogdan_G) #10

Coraz trudniej.

Masz autonegocjowanie, ale to rozwijana lista. Co tam masz na tej liście…?


(krystianspoko) #11

@Bogdan_G Na liście mam to https://zapodaj.net/a0459ac031a41.png.html


(Bogdan_G) #12

Przynajmniej bym wypróbował pełny dupleks 1Gb/s, potem włączasz przeglądarkę i robisz speedtest ookla. Potem przełączasz na pełny dupleks 100Mb/s i znów sprawdzasz na speedtest ookla.

Najwyżej wrócisz do ustawienia autonegocjowanie, gdyby okazało się, że internet jest słabszy na innych ustawieniach.

Ja mam kartę nvidia i trochę inaczej:

ascreen121.png

Właśnie taką metodą próbowania kolejnych ustawień i za każdym razem speetest - trafiło mi się ustawienie naj.

Właśnie zrobiłem speed test

5921911415.png

Jak on ma się do Twojego z opis problemu?


(krystianspoko) #13

@Bogdan_G Wynik Speedtest Okla po ustawieniu 1Gb/s pełny dupleks  5921948098.png 

Wynik po ustawieniu 100mb/s pełny dupleks  5921952284.png

Speedtest w 1 poście w tym temacie robiłem na autonegocjowaniu.


(Longhorn2009) #14

Karte masz gigabitową, ustawieniami nic już nie zyskasz, NIC sam negocjuje maksymalną szybkość połączenia.


(krystianspoko) #15

@Longhorn2009 Jest jakaś metoda aby filmiki w 1080p nie przycinały się? Dodam że te ścinki nie są zawsze, jak komputer ma dobry dzień i humor to filmy w 1080p potrafią odtwarzać się płynnie bez ścinek. Jednak częściej się przycinają.


(Longhorn2009) #16

Ograniczeniem jest szybkość łącza. 5Mbit to za mało do FullHD nawet na YT. Specjalnie sprawdziłem na PC o podobnej konfiguracji: C2D E4300 1.8GHz, 2GB RAM, GeForce 8600GT, Win 7 32bit i filmy w 1080p działały w pełni płynnie i buforowały się bez zarzutu. Internet ok. 12-15Mb/s (zależnie od zasięgu WiFi). W statystykach dla nerdów YT użycie łącza było na poziomie 12Mbit.


(krystianspoko) #17

@Longhorn2009 Czyli muszę wymienić internet na szybszy. Dzięki za pomoc :slight_smile:


(Ejkon) #18

Jak technicy montowali mi neta mówili, że około 7Mbit powinno wystarczyć na 1080p 


(milosz263) #19

Mi kiedyś mówili, że jak antenę radiową podwyższą o 1 metr to z 6mbit (speedtest: 2mbit) zrobią mi 100mbit. Więc nie sugeruj się tymi co montują co oni mówią(wiem głupio wyszło te zdanie).