Na popularnych przeglądarkach, takich jak Opera, Google Chrome, Firefox, filmy na YouTube lagują co chwilę w jakości 1080p60. Na 720p60 filmy są płynne. Jedyna przeglądarka, która radzi sobie z 1080p60 jest Microsoft Edge. I to jedyna przeglądarka.
Jaki może być powód, że filmy lagują na wymienionych przeglądarkach?
W skrócie… pewnie za wolny komputer. Na czym oglądasz?
Jak będziesz w Edge wejdź na stronę youtube.com/html5 i zobacz czy wszystko masz tam ok.
Ogólnie to procesor najwidoczniej nie wyrabia tylko ciekawe czemu Edge jest wydajniejszy.
Ten dodatek do przeglądarek Chrome i Firefox “uleczy” to zacinanie, poprzez wymuszenie kodeka h264.
h264ify
Ja tam mam wszystko na niebiesko i raczej 1080p nie pooglądam bez nowej maszyny.
MSE & WebM VP9 jest na czerwono, jak i tylko to na pozostałych przeglądarkach.
Ciekawi mnie też to, dlaczego Edge radzi sobie bez najmniejszego problemu.
@cyngiel_1 jak wymusić kodek?
Możliwe że komputer nie wyrabia. Procesor to Intel Core 2 Duo, E7400, 2.80GHz, przy 4GB RAM.
I wszystko jasne. Edge domyślnie korzysta z h.264 do dekodowania filmów, które ma wsparcie w karcie graficznej.
Zrób tak jak napisał Cyngiel. H264ify to nazwa dodatku który musisz zainstalować w przeglądarce.
Podsumowując, Edge sobie radzi lepiej bo domyślnie korzysta z karty graficznej.
Youtube jakiś czas temu przeszedł na VP9, który na starszych kartach graficznych nie ma wsparcia. Wystarczy zablokować VP9 i korzystać z h.264.
Sztuczka ta działa tylko pod Windowsem. Pod linuksem nic wam nie pomoże. Jedynie odtwarzanie filmów poza przeglądarką.
No i fajnie. Po zainstalowaniu dodatku mogę na Chrome spokojnie oglądać filmy w 1080p60. Dzięki.
Jeszcze do Firefoxa dodatek znalazłem, ale nie dla Opery.
Do Opery można zainstalować rozszerzenie umożliwiające instalowanie dodatków Chrome’a.
Do firefoxa dwa dodatki. Jeden, to H264ify. Drugi, to Magic action for YouTube.
Magic ustawiony na ultra. Zresztą do zaimportowania są moje ustawienia. Pobierz, wypakuj i na dole ustawień rozszerzenia masz opcje importu.
https://drive.google.com/file/d/1nNeezyDD-EiZ4k1jwH-rg73HMI0Ilq-J/view?usp=sharing
U mnie dość płynnie na moim staruszku (ponad 11 lat) idzie taki UHD w FF55.
Pewnie oba dodatki dobrze działają…
Do chrome też jest ten magic i można też zaimportować ustawienia. Sprawdzałem w slimjecie.
Oglądasz w 720p@60fps a nie w 4K
Na tak wiekowym sprzęcie o 4K można zapomnieć.