Moj problem polega na tym, ze filmy wiekszego rozmiaru np 19GB MKV nie sa odtwarzane plynnie. Obraz sie przycina. Probowalem roznych odtwarzaczy (potplayer,allplayer, VLC).
Sprzet to Laptop hp g6-1240sa z win 10
|Product Number|A3S74EA|
|Microprocessor|2.4 GHz Intel Core i5-2430M|
|Microprocessor Cache|3 MB L3 cache|
|Memory|6 GB DDR3|
|Memory Max|Upgradeable to 6 GB DDR3|
|Video Graphics|Intel HD (up to 1.92 GB)|
|Display|39,6 cm (15,6") High-Definition LED BrightView Display (1366 x 768)|
|Hard Drive|750 GB SATA (5400 rpm)|
|Multimedia Drive|SuperMulti DVD±R/RW with Double Layer Support|
|Network Card|Integrated 10/100 BASE-T Ethernet LAN|
|Wireless Connectivity|802.11 b/g/n|
Film mam na dysku. Czy jest to kwestia sprzetu (mysle ze za slaby procesor) czy mozna to poprawic poprzez oprogramowanie/kodeki?
Podczas odtwarzania mam widok w managerze zadan sugerujacy maxymalna wydajnosc procesora,
Czytalem podobne tematy i czytalem ze mozna “podkrecac” procesor czy to rozsadne?
Problem w tym, ze masz za stary sprzęt, u mnie nawet z “niezłą” 8 lat temu dedykowaną grafiką w laptopie sobie nie radził (odtwarzał, ale jakieś glitche).
Pełne wsparcie dla dekodowania filmów 4K ma dopiero 7 generacja Intel, czyli przykładowo i5-7200U i każdy wyższy.
Rozdzielczość ekranu masz ledwo HDTV. Wyświetlać możesz PRÓBOWAĆ co najwyżej na telewizorze podłączonym pod ten komputer. W praktyce masz za słaby komp na takie zabawy, ale to już chłopaki pisali…
Spróbuj z odtwarzaczem “mpv” Jest to najlepszy odtwarzacz obecnie. Niestety niedoceniony. Bardzo oszczędny. Nie posiada nawet GUI. Ale to jest nieważne. Jest piekielnie szybki. f -pełny ekran, strzałki przewijanie, spacja - stop, start. Reszta w necie.
2 Potrzebny jest dysk SSD. Zwykły dysk za wolno podaje dane.
Odgrzybić windows.
I5 powinna to uciągnąć. Podobno 4K powinien uciągnąć Pentium DualCore
A na koniec jak nic nie da rady … linux … bedzie ok
Bardzo dziekuje za wasze odpowiedzi.
Ten laptop lacze kablem hdmi z telewizorem 4k na ktorym wyswietlam film.
Jutro sprawdze mpv z dyskiem zewnetrzynym i dam znac.
Pomimo instalacji mpv oraz uzycia dysku zew z usb 3 nadal przycina.
Moglbym jeszcze sprobowac wrzucac film na dysk zew i podpinac dysk do telewizora ale wisi on na scianie i byloby to niezwykle irytujace ;/ Szkoda ze amplituner nie odtwarza filmow przez usb. Nie planuje kupna odtwarzacza bluray wiec wnioskuje ze pozostaje mi korzystanie z mniejszej rozdzielczosci i korzystanie z hdmi. Gdybyscie mieli jakiies inne pomysly to bede wdzieczny.
Bardzo dziekuje Wam za podzielenie sie wiedza i doswiadczeniem.
Pozdrawiam
Slawomir
W czym zakodowany jest film? Jeśli to h.264 to zainstaluj CoreAVC i przestaw w splitterze renderowanie na niego. Nie będę tłumaczył jak to się robi. Mi to kiedyś pomogło odtwarzać płynnie filmy 1920x1080 na jednordzeniowym Athlonie XP 2400.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Przemyślałem sprawę i właściwie mogę wpiąć na stałe przedłużenie USB 3.0 i nie byłoby to kłopotliwe. Zamówiłem już i przetestuje jak przyjdzie. Jedyny minus takiego rozwiązania to niższa jakość dźwięku (pójdzie z telewizora optycznym na amplituner) ale chętnie przetestuje.