Filtr wiadomości w thunderbirdzie

Ostatnio zainstalowałem sobie zewnętrznego klienta poczty Mozillę Thunderbird. Głównym powodem była niemożliwość odrzucania spamu przesyłanego przez sam portal Tlen, na którym mam skrzynkę kiedy korzystałem z domyślnego klienta o2. Ponieważ każda reklama wysyłana przez o2 ma w polu nadawca dodane “przesłane przez o2”, ustawienia filtra spamu dla tych wiadomości powinno być dziecinnie proste. Po prostu w filtrze ustawiam “nadawca” > “zawiera” > “info@o2.pl”. Pomimo tego wiadomości z portalu i tak trafiają na moją skrzynkę, choć na logikę o2 nie może przecież ominąć zewnętrznego klienta poczty. Jeśli ktoś wie jak ustawić filtr w takim przypadku to byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Musisz nauczyć filtr odróżniać spam od normalnych wiadomości.klik :wink: .

tak czytałem post o tym spamie, tyle że to jest bezsensu. Nie wiem na podstawie jakich kryteriów thunderbird rozpoznaje wiadomości chciane i niechciane więc i tak muszę zaglądać i sprawdzać czy błędów nie robi. Skoro muszę sprawdzać folder wiadomości niechcianych i przebierać w nim to równie dobrze mógłbym to robić w folderze głównym. Poza tym cały czas nie wiem dlaczego filt ustawiony na to żeby umieszczał w koszu wiadomości z pewnego adresu, nie robi tego.