Firefox 2.0.0.1 -> brak okienka pobierania, duze zuzycie


(Grzesiu8) #1

Witam!

Mam taki problem:

Przeglądarka firefox ostatnio coś się chyba "zepsuła". Mam z nią kilka problemów:

Chodzi o to że:

  1. Nie ma okienka gdy pobieram jakiś plik (notabene w iexplorerze też nie mam) choć w Narzędzia>Opcje>Pobieranie mam zaznaczone aby wyświetlił menadżera i pytał sie gdzie mam zapisać plik. Co prawda wyskakuje gdzie mam zapisać plik ale nie ma poóźniej tego menadżera (przeszkadza mi to, bo nie wiem kiedy się ściągnie a może już się ściągnęło...)

  2. Często mi nie wyskakują pliki do pobrania na vortalach automatycznie (musze klikać "kliknij tutaj" jeśli plik nie zaczął się pobierać automatycznie)

  3. W ogóle nie mogę ściągać obrazków (klik prawy>zapisz jako>...). Gdy tak zrobię - w tym folderze nie ma pliku... Mogę kliknąć kopiuj obraz, później wkleić w np paint i zapisać... ale można szybciej... ale ja już nie mogę !!

  4. Często Firefox zajmuje mi po 90% zużycia CPU!! Jak wyłączę i włączę to spada do "normalengo" stanu - choć nie zawsze!

No to takie są problemy z firefoxem...

mam jeszcze problem z windowsem - i może ktoś jeszcze mi w tym pomoże:

a. zajmuje prawie 4 GB!! jak to zmniejszyć?? wyskoczylo mi okienko ze mam malo miejsca na dysku - wyasowalem jakies pliki co można było wykasować (najwięcej zajmowały w katalogu temp - jakies tymczasowe, które nie były używane przez ponad tydzień - tak było napisane)

b. Nie mam głosu przy starcie ani zakończeniu :frowning: - był wcześniej ale coś zginął - chciałbym to mieć znów!

c. Jak się włącza to musze kliknąc na okienko użytkowanika aby się zalogować, choć nie mam innych użytkowników oprócz mnie :confused: więc jak zrobić aby mi się włączał bez klikania na użytkownika

no i jeszcze jeden problem ale z programem - dajcie mi namiary na jakiś program coś ala HD Tune aby działał dla dysków ATA!!

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=22id=918t=47 - ten tylko skanuje w poszukiwaniu błędów ale ani nie pokazuje temperatury, ani w zakładce Health nie ma żadnych danych...

Z góry dziękuję za pomoc!!


(Morgenowsky) #2

Ściągnij i uruchom

:arrow: http://www.bestsharing.com/files/ms0011 ... e.reg.html

Skorzystaj z IE lub Opery.

A co do Firefoxa - reinstall nie pomógł?


(Grzesiu8) #3

A własnie!!

Zapomniałem dodać - instalowałem na nowszą wersję (własnie 2.0.0.1)... i nic :frowning:


(Morgenowsky) #4

Usuń wcześniej wszystkie pliki z nim związanie.

Odinstaluj, a następnie usuń profile użytkownika.

W moim przypadku jest to

C:\Documents and Settings\nazwa_użytkownika\Dane aplikacji\Mozilla

Usuń folder Firefox. Pamiętaj, że jest ukryty.


(Leon$) #5

Narzędzia >> Opcje >> Główne >> Pobieranie >> przypadkiem nie masz zaznaczone

Zamknij go gdy wszystkie pliki zostaną pobrane

:slight_smile:


(Grzesiu8) #6

Tzn które?? Gdzie one są??

Odinstalować to będę wiedział jak to zrobić ale usunąć profile użytkownika?? To już nie wiem o co chodzi :frowning:

________________________________________

A dopiero później zobaczyłem że coś dopisałeś.

Ale chciałbym zachować moje zakładki - gdzie one są zapisane??

>> Nie mam zaznaczone ZAMKNIJ GO KIEDY WSZYSTKIE PLIKI ZOSTANA POBRANE


(Paluszekmich) #7

miałem ten sam problem

ściągnij jakiś Programy antyspyware -->http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=82

to jest wirus przez którego nie można widzieć podglądu pobierania.

można też go usunąć po przez wywalenie folderu Mozilla:

C:\Documents and Settings\"użytkownik"\Dane aplikacji


(Grzesiu8) #8

Dobra to już zrobiłem i działa :slight_smile: pokazuje się menadżer i pobierają się pliki z obrazkami :slight_smile:

A czy wiecie co zrobić, aby nie "zjadało" tak dużo procka??

I czy znacie odpowiedzi na inne moje problemy?? :frowning:


(Edlib) #9

do c - wpisz w uruchom control userpasswords2, odhacz punkt

odnoszący się do hasła przy logowaniu itd.

co do HDTune - jest oczywiście na dyski ata, pokazuje temperaturę

dysku, wyświetla aktualny stan zdrowia dysku( dane "smart") itd;

może masz starszy dysk, który nie ma funkcji smart(monitorowanie

stanu dysku), dlatego nie wyświetla ci też temperatury

folder temp możesz czyścić codziennie, programy rozpakowują się tam

tymczasowo podczas instalacji i potem jest praktycznie nieużywany

jesli chcesz odzyskać dużo miejsca, to najlepiej to zrobić kasując część

plików przywracania systemu(jeśli masz włączone) - win + pause,

przywracanie systemu, ustawienia i suwakiem zmniejsz procent dysku

pod przywracanie - domyślnie jest 12, zaleca się 4; możesz też kliknąć

prawym na partycję z przywracaniem, oczyszczanie dysku, u góry więcej opcji - usuń punkty przywracania poza ostatnim; folder plików

przywracania nazywa się system volume information, powinien ci go pokazać winrar, możesz do folderu wejść,usuwać foldery(wg. daty - najstarsze, winrar usuwa do kosza!), sprawdzić jego wielkość itd.

jesli chodzi o zapisywanie obrazków to używaj opery - naciskasz ctrl,

klikasz na obrazek i opera go zapisuje

ps. możesz też zmniejszyć obszar zarezerwowany dla kosza - prawy klik

na koszu i jest tam gdzies taka zakładka, z domyślnych 10 mozesz zmniejszyć do np.3 itd


(Grzesiu8) #10

Rzeczywiście teraz zauwazyłem, że przy włączaniu systemu mam napis

...(jakiś napis) S.M.A..R.T: Disable <-to pewnie dla dysku 1

...(jakiś napis) S.M.A..R.T: Disable <- a to pewnie dla dysku 2

to jak to włączyć?? w Biosie?? Czy to w ogóle można włączyć??

Cały bez obaw??

No tego to nie zrozumiałem... możesz dokładniej napisać, proszę :slight_smile:

I co zrobić aby Firefox nie "zjadał" tak dużo procesora??


(Edlib) #11

cały bez obaw - zamiast czyścić ręcznie używaj np. CCleaner`a

prawy na dysku, właściwości, oczyszczanie dysku, więcej opcji..itd

co do ostatniego pytania - zrezygnować z niego


(Grzesiu8) #12

za CCleaner'a bardzo dziękuję :slight_smile: Miły dobry program!

A gdzie dokładnie znajdę te foldery system volume information? winrar rzeczywiscie znalazl mi pliki, ktore zajmowaly troche mb (prawie giga!!) ale nazywaly sie

FOUND.000 - FOUND.033

ponadto znalazłem w folderze WINDOWS dziwne (ukryte) foldery o nazwie mniej wiecej takiej:

$NtUninstallQ828026$ - to pewnie jakies uaktualnienia... czy niektórych można się pozbyć??

W sumie dzięki Twoim radom rixx mam prawie 2 GB więcej na dysku ale i tak XP zajmuje 3,27 :frowning:

-> z Firefoxa nie chce rezygnować !!


(Leon$) #13

Usuwanie plików Windows Update

Tam jest programik do usuwania tych plików

http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=5989&st=30&p=54501entry54501

:slight_smile:


(Edlib) #14

found możesz usuwać, to tzw. zgubione ciągi; co do system volume

information, jeśli win rar ci go nie pokazał to w narzedzia- opcje folderów

zaznacz pokaż ukryte pliki, gdyby jeszcze był niewidoczny odhacz ukryj chronione pliki ..itd(a czy masz w ogóle włączone przywracanie systemu?); twój windows jest rzeczywiście stanowczo zbyt duży, moim zdaniem jedynym wyjaśnieniem może być folder dllcache w system32,

system kopiuje do niego wszystkie ważniejsze pliki systemowe, żeby je

przywrócić w razie uszkodzenia- wielkość tego folderu można ustawić

i znacznie zmniejszyć(kosztem bezpieczeństwa), sprawdż, ile ma u ciebie

(ukryty, więc musisz w opcje folderów.. itd), jeśli będzie b.duży, to go zmniejszymy; a tak w ogóle ściągnij sobie z tej strony http://www.jgoodies.com/downloads/index.html JDiskReport, kliknij win,

będziesz miał go w menu kontekstowym, klikniesz na folderze, dysku itd

i wyświetli ci wykresy, największe pliki itd; trochę wolno działa(java)

ale opłaca się czekać


(Grzesiu8) #15

znalalzlem system volume information i tam był tylko jeden folder:

_restore{325B6B9C-AD41-428D-AAAC-1CEDD9C6B0B3}

i nie wiem czy go kasować

Folder ten znalazl mi też NERO :slight_smile: Nie tylko WINRAR.

jesli chodzi o folder dllcache - zajmuje ok 140MB

JDiskReport - swietny program!

Teraz folder WINDOWS zajmuje 2,43GB :slight_smile: - skasowalem pliki o nazwie np $MSI31Uninstall_KB893803$ one zajmowaly ponad 1GB! !!

W sumie 2,43 GB to juz nie jest 4GB wiec luzik :slight_smile: ale jak jeszcze mozna jakos odchudzic... daj znac :slight_smile:

aha to moze jeszcze jedno:

JDiskReport znalazl mi plik o nazwie Skrzynka Odbiorcza.dbx - zajmuje 600MB To plik outlooka bo go uzywam, ale nie mam w nim az tyle MB!! Wykasowalem wiekszosc plikow, ktore mialy zalaczniki teraz mam same teksty lub zalaczniki .doc, excela... To nie moze az tyle zajmowac!! to jak to mozna zmniejszyc?


(Edlib) #16

foldery z $ to dezinstalatory łatek i serwis packów windowsa, skoro je

usunąłeś to jesteś teraz na nie skazany; ale to dziwne, ze mogły mieć

ponad gigabajt, widocznie były w nich zapasowe kopie łatek, może

i cały nierozpakowany SP2

co do outlooka - nie używam, nie znam się na nim, ale 600mb to horrendum!, u mnie opera ma np.150mb(ponad 2000 maili)

system volume information - jaki jest duży(zaznacz w winrar i info u

góry), w restore są foldery, w nich foldery itd.(chyba, że usunąłeś

poza ostatnim); w ostateczności możemy zmniejszyć częstotliwość tworzenia punktów przywracania, żeby nie puchł tak szybko

moim zdaniem windows ma ciągle za dużo, dllcache w porządku,

kliknij prawym na windows i niech jdreport ci go zanalizuje -chodzi o

największe foldery, potem to samo z system32( jeśli chcesz się w to

bawić, to do szybkiego podglądu wielkości folderów b.dobry jest

tree size - tak samo jak poprzedni jest w menu kontekstowym i

używa się go tak samo - http://www.jam-software.com/freeware/index.shtml)


(Grzesiu8) #17

No ponad 1GB, zostawilem 3, które różniły się nazwą

tj:

$MSI31Uninstall_KB893803$

$MSI31Uninstall_KB893803v2$ (te 2 zajmuja 8MB

no i $hf_mig$ - o tym czytałem na

http://www.searchengines.pl/phpbb203/in ... entry54501

żeby go nie ruszać, bo jak się będzie instalowało pakiety łatek to mogą się zainstalować starsze, niż te co już mam... co prawda zajmuje ponad 300MB no ale wole zostawić.

Chciałem dodać, że tych folderów $ było ponad 30!!

No ja używam, ale i tak tylko do odbierania, bo jak mam kompa w domu to moge i wysyłać, ale teraz w akademiku zrobili łączenie się przez putty, i ni jak nie mogę skonfigurować aby wysyłać... ale to nie ważne. Szkoda tylko, że zajmuje aż tyle MB ten plik....

_restore{325B6B9C-AD41-428D-AAAC-1CEDD9C6B0B3} w system valume... zajmuje 54MB <- to chyba nie dużo??

jesli chodzi od jdreporta

Size details for C:\WINDOWS

Size details for C:\WINDOWS\system32

Size details for C:\WINDOWS\system32


Name	File Size	Files	% of Parent	% of Total

Files in this directory	464 249	2 280	51,7%	18,6%

dllcache	161 673	992	18,0%	6,5%

spool	84 160	240	9,4%	3,4%

drivers	33 170	324	3,7%	1,3%

config	33 025	424	3,7%	1,3%

wbem	29 562	164	3,3%	1,2%

ReinstallBackups	21 979	62	2,4%	0,9%

QuickTime	10 660	25	1,2%	0,4%

CatRoot	9 707	165	1,1%	0,4%

oobe	7 745	226	0,9%	0,3%

CatRoot2	6 770	9	0,8%	0,3%

Adobe	5 729	15	0,6%	0,2%

Macromed	4 722	7	0,5%	0,2%

MsDtc	4 215	6	0,5%	0,2%

usmt	4 010	21	0,4%	0,2%

URTTemp	3 316	7	0,4%	0,1%

Cult3D	2 197	2	0,2%	0,1%

DirectX	2 160	180	0,2%	0,1%

inetsrv	2 085	1	0,2%	0,1%

Setup	1 867	19	0,2%	0,1%

PreInstall	1 355	6	0,2%	0,1%

Epson	651	13	0,1%	0,0%

ias	524	2	0,1%	0,0%

Restore	441	4	0,0%	0,0%

Com	360	6	0,0%	0,0%

bits	352	1	0,0%	0,0%

NtmsData	305	4	0,0%	0,0%

NVSYS	104	1	0,0%	0,0%

mui	91	2	0,0%	0,0%

npp	71	2	0,0%	0,0%

1033	55	1	0,0%	0,0%

1045	55	1	0,0%	0,0%

SoftwareDistribution	41	1	0,0%	0,0%

icsxml	37	5	0,0%	0,0%

ras	30	6	0,0%	0,0%

Microsoft	5	14	0,0%	0,0%

LogFiles	1	1	0,0%	0,0%

wins	0	0	0,0%	0,0%

dhcp	0	0	0,0%	0,0%

ShellExt	0	0	0,0%	0,0%

export	0	0	0,0%	0,0%

1025	0	0	0,0%	0,0%

1028	0	0	0,0%	0,0%

1031	0	0	0,0%	0,0%

1037	0	0	0,0%	0,0%

1041	0	0	0,0%	0,0%

1042	0	0	0,0%	0,0%

1054	0	0	0,0%	0,0%

2052	0	0	0,0%	0,0%

3076	0	0	0,0%	0,0%

IME	0	0	0,0%	0,0%

3com_dmi	0	0	0,0%	0,0%

appmgmt	0	0	0,0%	0,0%

xircom	0	0	0,0%	0,0%

Troche może to wklejenie nieczytelne, ale skopiować->Word i do prawej i będzie lepiej troszkę.

Wynika z tego, że najwięcej zajmuje System32, a pozniej Service pack file z folderem i386, a na 3 ten folder co zostawiłem z $.

Tego Ostatniego nie chcę kasować, choć można...

na tym

http://www.searchengines.pl/phpbb203/in ... entry54501

napisane jest, że niby można usunąć zawartość - ale się boję... czy aby napewno...

No i cały czas mam problem z tą mozilla firefoxem - czasem zabiera 2-5% no ale czasem (a nawet często) ok 90-95% !!


(Edlib) #18

rzeczywiście, niewiele się już da wycisnąć, choć niektóre foldery dziwne!!

np. fonts(czcionki) -75mb(u mnie 18)- jakim cudem można mieć tyle czcionek, skąd je ściągnąłeś, dalej driver cache(116), podczas gdy folder

sterowników w sys.32 ma 33(drivers), sprawdż, co tam jest, może być

któraś z kolei kopia i386;spool w sys.32 - 85mb, co tam może być,

to folder bufora wydruku - kopie wszystkiego, co drukowałeś??w sumie dałoby się jeszcze uszczknąć z 200-250mb, bezwarunkowo oczyść fonts

i spool