Wczoraj wieczorem na programosy.pl pojawił się Firefox 4.0 RC1. Pobrałem, zainstalowałem i wszystko jest OK. Nurtuje mnie tylko jedna sprawa - nigdzie więcej nie pojawił się RC1 - także na dobrych programach. O co tu chodzi>
To równoznaczne z normalną publikacją RC1? To będzie ten sam plik?
Mozilla Firefox 4.0 RC1 nightly, to dopiero, taka przymiarka przez Mozille do wersji oficjalnej RC1, owszem plik może być ten sam jak nie znajdą się w nim, żadne usterki uniemożliwiające wydanie oficjalnej wersji Fx 4.0 RC1, ale też może być też i inny poprawiony poprzez wyeliminowanie jakiś tam błędów, nowy plik, nowa wersja oficjalna Fx 4.0 RC1.
Dokładnie tak, poza tym wersje RC to w zasadzie też są wersje beta tylko że bardziej na zasadzie “wydaje nam się że już to może być oficjalne pełne stabilne wydanie ale wszystko się jeszcze może zmienić”.
Poza tym wersji RC też może być wiele jeśli się okaże że zostały wykryte jakieś nowe poważne błędy które muszą zostać usunięte przed oficjalnym wydaniem (były nawet przypadki że jakiś program po kilku wersjach RC został cofnięty do fazy beta), ale może się też zdarzyć że nie zostanie nic wykryte i zaraz po oficjalnej RC1 ukaże się stabilna wersja 4.0.