Zastawiam czy ktoś korzysta z KeePassa wraz z Firefoxem.
FF w wersji 4 działało wszystko w porządku, po przejściu na wersję 5 nagle auto-type nie działa poprawnie. Na Chromie i Operze działa wszystko poprawnie.
Jeśli zna ktoś przyczynę tego stanu to proszę o podpowiedź.
Nie korzystam niestety z tej funkcji ale pamiętaj że ten Firefox to wciąż beta. Poczekaj na finalną wersję i zobacz, czy na niej ta funkcja działa poprawnie.
Zawsze myślałem, że główną zaletą tego programu to właśnie auto-type z którego wygodnie można korzystać…
Wiem właśnie i pisząc wątek zastanawiałem się czy robię dobrze zaczynając rozmowę mając na względzie wersję beta FF … ale pamiętam, że poprzednio mając betę nie miałem większych problemów z KeePassem…
Średnio chce mi się wracać na FF 4 chociaż cały backup tej wersji sobie zrobiłem.
Może jednak lepiej wrócić na “czwórkę” … jak na razie FF 5 działa bez zarzutów, z jednym wyjątkiem, nie działającego dodatku Speed Dial który ułatwia “życie” ;]
Domyślnie wtyczka jest dobrze skonfigurowana. Ja mam tylko wyłączoną większość ostrzeżeń o niezalogowaniu się do bazy na zakładce Notifications. Do tego wystarczy tylko znać angielski.
Jeśli chodzi o zapisywanie nowych haseł, to jest to bardzo proste: wchodzisz na stronę z formularzem logowania (przykładowo http://www.dobreprogramy.pl/Logowanie.html), wpisujesz nazwę użytkownika, hasło, a po kliknięciu Zaloguj powinno pojawić się pytanie, czy chcesz zapisać dane logowania.
Jeśli Keefox następnym razem znajdzie pasujące dane, to ikonka z kluczem powinna się zmienić na faviconę danej witryny.