Znowu piszesz o 4K, a pokazujesz FHD i to 30fps.
W palemoonie 28.5.0 jest tak:
Też pisze, że 4k. Czyli film z nazwy, a tak, to tylko UHD. Zasugerowałem się pierwszym screenem Autora, że mu 1080p klatkuje.
Ale mój komputer więcej nie uciągnie, niż UHD, tylko w palemoonie jakoś płynniej idzie…
Tylko, że ty nawet nie masz 4K. Cały czas masz 1920x na ileś tam. Jest we zwykłym Full HD. Nie masz nawet 2K, a co dopiero 4K. To jest zależne od monitora + karty graficznej. Ja mam do pełnego 2K, jak kupię lepszy monitor niż Full HD.
Ja tam 4k miałem nawet z 11 letnim AMD i ATI Radeon - inna sprawa że Full HD cięło, z braku mocy obliczeniowej.
Zainstaluj sobie dodatek do Firefoxa h264ify
Zamiast kodeka VP8/9 odtwarzać będzie w h264 i wszystko ruszy o wiele lepiej.
Pomagał tylko do 720p (zamiast 360/480p - z “gorszymi kolorami”), full HD tam dalej cieło.
Do kogo piszesz?
Mnie FF nie chciał odtwarzać płynnie 1080p 60 fps a z tym dodatkiem ruszyło płynnie.
Ok, będę sprawdzać z dodatkami jeszcze przeglądarkę.
Druga sprawa, jeszcze o to nie pytałem.
Czy monitor i karta graficzna, muszą mieć w standardzie wspierane 2k, bądź 4k, żeby w takich rozdzielczościach filmy odtwarzać?
Zainstalowałem, sprawdziłem. Mam wrażenie, że filmy są pozbawione 60 klatek, po zainstalowaniu dodatku. Są lekkie lagi w 1080p 60 ale to na początku, lecz działa (po zainstalowaniu dodatku).
Mi yt pozwala oglądać 8k na karcie gtx660 i monitorze fhd, wiec nie zależy to raczej od sprzętu
Mam staruszka, w tym roku 11 lat będzie miał. Zaczynam coraz bardziej wierzyć w to, że on jest winowajcą.
Teraz w 100% jestem przekonany, jak chcesz oglądać filmy z Youtube, to zainstaluj sobie Chrome. Ach te kombinowanie Google i mieszanie w API w celu zrobienia, że przeglądarki konkurencji są gorsze. A tym czasem idzie manifest 3 i ciche blokowanie Adblockerów w Chromium. Oczywiście manifest 2 będzie dostępny, ale w jakiejś wersji enterprise. Czym się te wersje Chromium różnią? Normalna od Enterprise?
Teraz sprawdziłem na procesorze c2d i karcie zintegrowanej i yt ten sam film pozwala mi oglądać tylko w fhd 60 fps.
Testowałem na tym filmie:
Tak, dokładnie. Na tym filmie też sprawdzam na Core 2 Duo, E7400. 720p 60 fps działa idealnie, ale zaraz po przełączeniu na wyższą rozdzielczość, wiadomo jak jest.
Ktoś kiedyś pisał, że Firefox nie ma problemu z YT i filmami HD ready (720p), a wyższej rozdzielczości już ma. Winne API Google. Tosz tłumaczę dłuższy czas. Sprawdź dla testów w Chrome czy 1080p ci zadziała normalnie. Ale wydaje mi się, że Chrome też czasami traci tą płynność. Co do 4K, to Microsoft Edge niby miał to obsługiwać bardzo dobrze. Ale czas zweryfikuje.
No więc tak. Tylko na Google Chrome oglądam filmy - wiadomy powód. Chrome też ma “chrupnięcia” w 1080p ale działa dobrze, ale już nie w 60 klatkach z FHD. 720p w 60 klatkach działa bardzo dobrze.
Microsoft Edge na obecnym silniku (chyba Spartan), nie ma sobie równych. Nawet w 1080p 60 klatek, bez “stękania” cały czas odtwarza film płynnie.
Czyli tak jak mówiłem. Logika Google i te ich API.
Na to wychodzi. Tyle w temacie.
W opcjach h264ify jest możliwość automatycznego blokowania 60 fps, więc możliwe, że masz zaznaczone i wobec tego nawet filmik 60 fps może oglądasz w 30 fps (sprawdź w opcjach, czy nie masz czasem zaznaczonej).
C2D ma nawet problemy z 1080p. Więcej nie udźwigniesz. Przy FHD mam użycie procka na 100% i klatkuje momentami więc muszę się ograniczyć do 720p - co prawda to laptop, ale na stacjonarkach jest problem. Generalnie do YT w FHD bez przynajmniej 4 jajkowego C2Q nie podchodź.