Firefox 7.0.1 - Zmiana miejsca zapisu plików tymczasowych

Witam,

Chcę zmienić miejsce zapisu plików tymczasowych w FF 7.0.1 na inną partycję niż C:

Gdy ściągam jakiś plik na partycję D: to pierw jest on zapisywany na partycji C: jako temp, dopiero gdy ściąganie osiągnie 100% plik jest przenoszony na partycję docelową (w tym przypadku D).

Próbowałem szukać już rozwiązania na własną rękę jednak opisy jakie znajdowałem były sprzed kilku lat i dotyczyły starszych wersji FF. Pomimo ich zastosowania nie udało mi się osiągnąć pożądanego efektu, nie wiem czy to wina tego że mam nowszą wersję FF niż w opisach które znajduję czy tego że robię coś nie tak ?

Porady które znalazłem dotyczą zmiany w about:config wartości wpisu browser.cache.disk.parent_directory na folder w którym mają być przechowywane cache. Niestety po zmianie i restarcie Firefoxa cache nadal zapisywane są na dysku C:

chyba się tego nie da zmienić firefox zapisuje te pliki w swoich folderach danych aplikacji czyli na dysku gdzie jest system. Jest tam folder gdzie wszystkie aplikacje zapisują swoje dane lub pliki tymczasowe.

Rozwiń menu firefoxa ->opcje->opcje->ogólne, tam masz “pobieranie”, możesz określić konkretną lokalizację, klikając “przeglądaj”, lub zaznaczyć, żeby pytał za każdym razem, gdzie zapisać

Kasztaniasty

Wystarczy zmienić domyślną lokalizację całego katalogu profilu Firefoxa w pliku:

profiles.ini

na pożądaną. Przedtem jednak wykonaj kopię zapasową katalogu profilu - jego lokalizację znajdziesz tutaj:

http://mozillapl.org/wiki/Profile#Firefox .

Plik profiles.ini powinien znajdować się w tym samym katalogu, co katalog profilu (xxxxxxxx.default). Rozwiązanie takie sprawdzałem w sytuacji korzystania z tego samego katalogu profilu przez “dwa” Firefoxy zainstalowane na dwóch systemach linuks. ;]