Firefox - doroczna ankieta 2016

Witam. podobnie jak użytkownikowi 1fiesta u mnie też pojawia się “Doroczna ankieta dla użytkowników Firefox 2016”.

Czy to jakiś wirus?

Dorzucam logi z FRST. AdwCleaner nic nie pokazuje.

Addition.txt

FRST.txt

Nie podpinamy się pod tematy innych użytkowników. Podpinki lądują w koszu. Tym razem posta wyjątkowo wydzielam.

Oho, 1fiesta wrzucił temat i na naszym Forum i na waszym :stuck_out_tongue:

Przeskanuj kompa narzędziami: Zemana AntiMalware Free, JRT, HitmanPro, ESET Online Scanner z zaznaczoną detekcją PUP. Podaj wyniki skanowań. Oczywiście usuń wszystkie zagrożenia.

i.txt

Podaje logi.

Zemana Anti Malware nic nie wykrył, Eset tez nic.

HitmanPro_20160904_1402.log

JRT.txt

Zastosowałem się do twoich rad Acorus. Mam nadzieję ze pomogą. Wielkie dzięki

Hitman usunął ci Punkboostera. Przywróć go z kwarantanny.

Za późno skasowałem wykryte logi które mi pokazywał, ale działa.

Zapewne gra sobie go przywróciła.

Ankieta znikła?

Wczoraj znowu się pojawiła. Sprawdziłem inne wątki o tym temacie na forum i wgrałem pop-up-blockera do Firefoksa. Poczekam i zobaczę czy to będzie działać. Zainstalowałem też MBAM. Wykrył jakieś śmieci ale to nie było przyczyną. 

Witam,

U mnie od niedzieli rano spokój.

Bardziej mnie interesuje obecnie skąd to się wzięło ?

Wgrałem też Disconnect  :

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/disconnect/

To ma coś wspólnego z Interia.pl !

Ciągle pokazuje się jakiś “Gemius”

Sprawdziłem w “Wikipedia”, nie wygląda ta firma ciekawie !

Przesyłam też na priv.

Pozdrawiam

Hej,

MBAM blokował wyskakujące okno, tzn. pokazywał tylko pustą stronę z ostrzeżeniem o potencjalnie niebezpiecznym pliku.

Po zainstalowaniu pop-up-blockera na razie spokój.

Sam jestem ciekaw skąd to przyszło.

Pozdrawiam.

Sprawdź ruch sieciowy programem który podałem !

U mnie “Gemius” pcha się na potęgę.

Przy  “Interia.pl.” - Tylko tam jest taki ostry !

35/48 … powinieneś się domyśleć. Gdzie sprawdzić.

A  “Interia.pl” nie są Polskim Portalem.

hey

Ciasteczka gemius do usunięcia!

Macie adres hosta do blokowania, można je wkleić do “moje filtry” uBlocka Orygina:

.hit.gemius.pl
(Gdyn)

Zaczęło się od Firefoxa i… portal DP podpisał umowy z gemiusem (megapanelem) 12 lat temu, potem psioczyli, ale zostało.

Wyszukajcie w rejestrze GDYN od dobreprogramy, to, jak zapewniał Docent - jest ciasteczko gemiusa w rejestrze. To właśnie lokuje w rejestrze dodatkowo agent pobierania.

11 lat temu: http://www.dobreprogramy.pl/Megapanel-bada-uzytkownikow-Firefoxa,News,2469.html

Cud na kółkach, że Nasi wzięli się za usuwanie wyskakującego okna megapanelu z ankietą, bo to teraz jedzie na inwazyjnym kodzie na innych portalach.

Blokowałem to 5 lat temu, trzy lata i to jest, i będzie. 

Ciekawe, czy redakcja dobreprogramy zabroni Naszym specom pomagać w procederze tępienia namolnej ankiety?

Znalazłem jeszcze superciasteczko gemiusa w folderze profilu Firefoxa, w pliku otwieranym w notatniku -  SiteSecurityServiceState.txt
Trzeba usunąć, potem w menu plik kliknąć na “Zapisz”. 

netpanel.gemius.pl:HSTS    0    17050    1536250893140,1,

Hejka,

Zainstalowałem dodatek który poleciłeś i faktycznie pokazuje jakieś “Gemius” w ruchu sieciowym.

Na “interia.pl” nie wchodzę :slight_smile:

A póki co na razie jest spokój …uff.