Witam. podobnie jak użytkownikowi 1fiesta u mnie też pojawia się “Doroczna ankieta dla użytkowników Firefox 2016”.
Czy to jakiś wirus?
Dorzucam logi z FRST. AdwCleaner nic nie pokazuje.
Witam. podobnie jak użytkownikowi 1fiesta u mnie też pojawia się “Doroczna ankieta dla użytkowników Firefox 2016”.
Czy to jakiś wirus?
Dorzucam logi z FRST. AdwCleaner nic nie pokazuje.
Nie podpinamy się pod tematy innych użytkowników. Podpinki lądują w koszu. Tym razem posta wyjątkowo wydzielam.
Oho, 1fiesta wrzucił temat i na naszym Forum i na waszym
Przeskanuj kompa narzędziami: Zemana AntiMalware Free, JRT, HitmanPro, ESET Online Scanner z zaznaczoną detekcją PUP. Podaj wyniki skanowań. Oczywiście usuń wszystkie zagrożenia.
Podaje logi.
Zemana Anti Malware nic nie wykrył, Eset tez nic.
Zastosowałem się do twoich rad Acorus. Mam nadzieję ze pomogą. Wielkie dzięki
Hitman usunął ci Punkboostera. Przywróć go z kwarantanny.
Za późno skasowałem wykryte logi które mi pokazywał, ale działa.
Zapewne gra sobie go przywróciła.
Ankieta znikła?
Wczoraj znowu się pojawiła. Sprawdziłem inne wątki o tym temacie na forum i wgrałem pop-up-blockera do Firefoksa. Poczekam i zobaczę czy to będzie działać. Zainstalowałem też MBAM. Wykrył jakieś śmieci ale to nie było przyczyną.
Witam,
U mnie od niedzieli rano spokój.
Bardziej mnie interesuje obecnie skąd to się wzięło ?
Wgrałem też Disconnect :
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/disconnect/
To ma coś wspólnego z Interia.pl !
Ciągle pokazuje się jakiś “Gemius”
Sprawdziłem w “Wikipedia”, nie wygląda ta firma ciekawie !
Przesyłam też na priv.
Pozdrawiam
Hej,
MBAM blokował wyskakujące okno, tzn. pokazywał tylko pustą stronę z ostrzeżeniem o potencjalnie niebezpiecznym pliku.
Po zainstalowaniu pop-up-blockera na razie spokój.
Sam jestem ciekaw skąd to przyszło.
Pozdrawiam.
Sprawdź ruch sieciowy programem który podałem !
U mnie “Gemius” pcha się na potęgę.
Przy “Interia.pl.” - Tylko tam jest taki ostry !
35/48 … powinieneś się domyśleć. Gdzie sprawdzić.
A “Interia.pl” nie są Polskim Portalem.
hey
Ciasteczka gemius do usunięcia!
Macie adres hosta do blokowania, można je wkleić do “moje filtry” uBlocka Orygina:
.hit.gemius.pl
(Gdyn)
Zaczęło się od Firefoxa i… portal DP podpisał umowy z gemiusem (megapanelem) 12 lat temu, potem psioczyli, ale zostało.
Wyszukajcie w rejestrze GDYN od dobreprogramy, to, jak zapewniał Docent - jest ciasteczko gemiusa w rejestrze. To właśnie lokuje w rejestrze dodatkowo agent pobierania.
11 lat temu: http://www.dobreprogramy.pl/Megapanel-bada-uzytkownikow-Firefoxa,News,2469.html
Cud na kółkach, że Nasi wzięli się za usuwanie wyskakującego okna megapanelu z ankietą, bo to teraz jedzie na inwazyjnym kodzie na innych portalach.
Blokowałem to 5 lat temu, trzy lata i to jest, i będzie.
Ciekawe, czy redakcja dobreprogramy zabroni Naszym specom pomagać w procederze tępienia namolnej ankiety?
Znalazłem jeszcze superciasteczko gemiusa w folderze profilu Firefoxa, w pliku otwieranym w notatniku - SiteSecurityServiceState.txt
Trzeba usunąć, potem w menu plik kliknąć na “Zapisz”.
netpanel.gemius.pl:HSTS 0 17050 1536250893140,1,
Hejka,
Zainstalowałem dodatek który poleciłeś i faktycznie pokazuje jakieś “Gemius” w ruchu sieciowym.
Na “interia.pl” nie wchodzę
A póki co na razie jest spokój …uff.