witam, mam takie pytanie czy na komputerze są gdzieś instalki zainstalowanych motywów do przeglądarki? chciałbym zrobić sobie kopie zapsaową moich ulubionych motywów tak aby mógł je instalować zawsze i wszędzie bez użycia internetu
Albo ściągnij je sobie ze strony, z której je pobrałeś albo użyj programu MozBackup.
ze strony nie da się ściągnąć ( instalowałem je ze str. producenta http://www.getpersonas.com/pl/gallery/All/Movers)
Ściągnij i zainstaluj wtyczkę FEBE. Za jej pomocą możesz utworzyć kopię całego profilu łącznie z wtyczkami które są zainstalowane, motywami, zakładkami i ustawieniami. Powstanie ci plik wynikowy o nazwie podobnej do tego: profileFx3{default}.fbu. Zmień rozszerzenie tego pliku z *.fbu na *.zip. W tym spakowanym folderze znajdują się wszystkie ustawienia z twojej przeglądarki. Żeby móc to zastosować na świeżo zainstalowanym Firefoxie trzeba rozpakować tego zipa i wszystkie wypakowane pliki wgrać w ten folder (przy domyślnej nazwie dysku): “C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles i tutaj jest folder u każdego o innej nazwie np. jtgilqh2.default”. W ten dziwny folder skopiuj wszystkie wypakowane pliki. Jak zapyta czy zastąpić to potwierdź. Zamiast “Administrator” możesz mieć inną nazwę użytkownika więc otwórz folder o swojej nazwie. Jedna uwaga: żeby odnaleźć te foldery musi być uruchomiona funkcja widocznych ukrytych folderów.
Po wykonaniu tych operacji i otworzeniu Firefoxa powinieneś ujrzeć wszystko tak jak na twoim starym Firefoxie.
Tą wtyczką utworzysz też kopię selektywną, czyli krótko mówiąc: wszystko osobno.
Daj znać czy się udało.
Ściąg sobie jakie potrzebujesz i zainstaluj.
niestety FEBE nie kopiuje motywów, wykonałem kopie całego profilu, zmieniłem nazwę na zip, zajrzałem do folderu i motywów tam nie ma, dodatki i zakładki owszem są, ale ja chce moje motywy
Ja robiłem to już kilka razy dodatkiem FEBE, wklejałem do folderu, który ci przedstawiłem i motywy, które miałem również były po odpaleniu przeglądarki. Zresztą zobacz na screenie. Jest opcja kopiowania motywów w tym dodatku. Spróbuj może metody selektywnej, tak jak pokazałem.
i tak próbowałem, zaznaczyłem motywy (tak jak ty) ale po eksportowaniu wszystkiego do folderu tam nie znalazłem żadnych motywów? a jak klikam szybka kopię to wyświetla mi tylko rozszerzenia do eksportowania, a motywów jak nie było tak nie ma
Bzdura, oczywiście, że da się pobrać dowolny motyw.
PPM(prawy przycisk myszy) -> Zapisz element docelowy jako…
PPM możesz sobie klikać ale przeglądarka chce zapisać plik o rozszerzeniu .html a więc zapisuje skrót internetowy a nie motyw :!:
Barnaba dobrze mówi, bo zapisuje to jako *.htm ale mimo tego, iż wyłączysz internet to i tak w przeglądarce otworzy ci się motyw i mimo braku połączenia zastosujesz go. Wypróbujcie. Ja spróbowałem z wyłączonym internetem i działa.
ok, skoro tak mówisz, wieżę na słowo, dziki za pomoc
Ja próbuje i na razie nie mogę zrobić kopi minimotywu. Z wyłączonym internetem działa
ale jak dałem wyczyść historię przeglądania i wyczyściłem cookies C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files
to już lipa. NIC Z TEGO. Jak zrobić kopię minimotywów w firefoksie 3.6 żeby mieć na dysku ? Prosze o sensowną poradę ![-o<
– Dodane 13.06.2010 (N) 14:02 –
Zrobione programem MozBackup. Wszystkie ustawienia przywraca, minimotywy też :razz: