Firefox ma problemy z wejściem na forum

Historia lubi powtarzać się:

Przeglądarki Chromium problemu nie robią.

A kliknij zaawansowane

Robiłem to, ale to jest tylko ominięcie problemu.

WP ma problemy z linijkami kodu.

Podobnie się zdarza na komputerowym firefox.

Aż wstyd tak pisać ale…

u mnie działa…:flushed:

Ja tam blokuję na potęgę.
Forum DP:

WP:

Do tego wszystko śmiga, choć nie do końca blokuję, żeby nie stracić funkcjonalności stron.
W opcjach ogólne - mam ustawione połączenia “Bez proxy”. Starczy to, co blokuję.

Nie chodzi o blokowanie reklam, tylko od czasu do czasu nie podobają się firefoksowi certyfikaty serwera.

U mnie nigdy, chociaż miałem Firefoxa od wersji 3.0. Już też czwarty dostawca internetu. Co do błędów z certyfikatami, to zawsze była opcja dodać. Fakt, że czasem forum się “samo” psuło/zmieniało. To było ogólne zjawisko.
Komunikat jest jaki jest na pierwszym screenie. Jest tam przycisk “Zaawansowane” i pewnie można dodać certyfikat i mieć spokój.

Ja bym nie truł tyłka na forum, gdyby problem nie powtarzał się.
Wg. mnie fora są robione pod Chromium. Firefoxa olewają.

Disconnect w zasadzie dubluje działanie uBlock, albo jedno albo drugie.

Skąd taki wniosek?
Nawet na google nic nie dubluje. D - 0, a uBO - 24.

Na lightshoot odwrotnie: D - 19, a uBO - 2.

U mnie jest 10 dodatków blokujących coś. A lata ten firefox z prędkością klikania. Do tego ma wyłączoną telemetrię plikiem .json.

Wniosek stąd, ze blokuje dokładnie te same rzeczy (skrypty, zapytania, żądania)
A, że akurat raz Ci blokuje ten, a raz drugi, to tylko kwestia, który dodatek szybciej akurat dobierze się do blokowania. A na Lightshoot, to najwięcej przekierowań zablokował ClearURLs:

No i dużo zależy co sobie wbijesz do uBlocka z listy:
https://filterlists.com/

Nie wiem poco Ci Disconnect jako dodatek. Firefox ma wbudowane listy Disconnect domyślnie:
https://support.mozilla.org/pl/kb/wzmocniona-ochrona-przed-sledzeniem-firefox-desktop?#w_co-blokuje-wzmocniona-ochrona-przed-sledzeniem

Firefox równo blokuje do rymu. Mozilla ma jakiś w tym sponsorowany brudny interes. Łatwo to sprawdzić. Można uruchomić firefoxa bez dodatków do blokowania. Sprawdzić stronę DP. Potem dodać dodatek disconnect me i przeładować stronę DP. Od razu wetnie większość reklam i śledzenie. Firefox tego nie potrafi.

Nie sprawdzicie a wiecie lepiej.

Uwaga dotycząca używania disconnect z innymi dodatkami filtrującymi, takimi jak Adblock Plus: Disconnect jest kompatybilny z innymi dodatkami filtrującymi, ale jeśli chcesz, aby Disconnect wyświetlał informacje o blokowaniu, odinstaluj, a następnie zainstaluj ponownie inne dodatki filtrujące (np. disconnect musi zostać dodany jako pierwszy).

Wyłącz DNS over HTTPS

Może klika dni temu Docent próbował aktualizować forum i coś nie wyszło…