Firefox nie odtwarza VOD


(Darkadiusz) #1

Witam,

Czy ktoś może mi w prosty sposób wytłumaczyć, dlaczego FF 24 (Internet Explorer zresztą też) nie odtwarza materiałów z onet VOD? Już mnie normalnie krew zalewa. Wszystkie wtyczki i inne pierdoły mam zainstalowane! W Explorerze otwierają się tylko reklamy, a potem czarna d... W FF mam zainstalowanego adblocka. Efekt jest taki, że nie ma reklam, ale materiał też się nie odtwarza. Strona tylko mruga co jakiś czas, jakby się odświeżała. Co ciekawe, po wyłączeniu adblocka na VOD, strona nawet nie mruga! Ludzie, pomocy, bo jestem bliski załamania nerwowego:)

Na komputerze jest zainstalowany świeży system Windows 7 32bit.


(falcon89) #2

Wyłącz akcelerację sprzętową w FF link


(Darkadiusz) #3

Nic to nie dało. Cały czas to samo.

Dodane 19.10.2013 (So) 19:53

Nikt nie wie, jak to naprawić??


(Kurp55) #4

Włącz najpierw pokazywanie ukrytych plików i folderów > narzędzia > opcje folderów > widok i zaznacz pokaż ukryte foldery, pliki i dyski. Następnie otwórz dysk C > program data > Microsoft i odszukaj folder Play Ready i usuń jego zawartość. Włącz przeglądarkę i uruchom film na VOD. Pobierze się na nowo licencja. Sprawdź czy masz zainstalowany dodatek Silverlight. Tu masz wszystko opisane http://vod.pl/przetestuj.html


(Darkadiusz) #5

Operacja nie przyniosła żadnego efektu. Na stronie testowej VOD wszystko działa. Działało nawet wcześniej, przed usunięciem pliku PlayReady. Wszystkie wtyczki są i działają poprawnie. Film testowy też się odtwarza. Jeżeli zaś próbuję otworzyć jakiś VOD ze strony głównej Onet, to FF znów tylko mruga.

Dodane 20.10.2013 (N) 12:21

Poprawka do protokołu. Po usunięciu zawartości folderu Play Ready, nie odtwarza się nawet strona testowa VOD. Wszystkie inne dodatki są bez zmian, czyli zainstalowane i włączone.

Chyba nie obejdzie się bez wizyty w serwisie? O ile wcześniej nie wywalę kompa przez okno, bo już tracę cierpliwość.


(Dimatheus) #6

Przeniesione z działu System operacyjny Windows 7.


(Darkadiusz) #7

Żeby było śmieszniej, to teraz przez przypadek skasowałem cały folder PlayReady. Utworzyłem go co prawda na nowo, ale cały czas pozostaje pusty.


(Kurp55) #8

Jeżeli używasz jakiegoś programu do blokowania reklam to go wyłącz. Wyłącz również program antywirusowy bo może blokuje pobranie nowej licencji.

Odinstaluj wszystkie wtyczki do odtwarzania video. Przeczyść rejestr tym programem http://www.dobreprogramy.pl/Eusing-Free … 12923.html Wyczyść cache przeglądarki. Zainstaluj ponownie wtyczki.

Opisuję to na podstawie mojego doświadczenia ponieważ miałem ten sam problem.


(Darkadiusz) #9

Dzięki, ale te zabiegi też nie przyniosły efektu. Postanowiłem przeinstalować system i na totalnie świeżym zainstalować FF oraz wszystkie wtyczki do VOD. Dokupiłem nawet pamięć RAM do komputera. Teraz Jest w sumie 3GB. Zgadnijcie jaki był efekt. Dokładnie taki, jak wcześniej. VOD miga i nie wyświetla filmu. Idą tylko reklamy i tyle. Ludzie, POMOCY! !!


(Bogdan_G) #10

Problem jest, ale posumuj: Oprogramowanie cacy. Sprzęt cacy. Wychodzi na to, że trzeba się dokopać do ustawień routera i tego, co router blokuje. Poza trikiem z ready, nie ma jasnych rozwiązań w necie. System przeinstalowany. Z niektórych informacji wynika, że programy typu 2P2, mogą zakłócać transmisje VOD. Moim zdaniem, jedynie u Ciebie, to pozostaje sprawa routera.


(Semtex) #11

Masz możliwość na sprawdzenie z innego kompa? Być może problem jest po stronie dostawcy. Ewentualnie zapytaj sąsiada, który ma tego samego dostawcę sieci co Ty. Proponowałbym też kontakt z BOK Onet VOD :slight_smile:


(Darkadiusz) #12

Może i router, ale na laptopie wszystko chodzi. Też niedawno na nim instalowałem system i VOD odpala się bez problemu. Nawet przy włączonym Adblocku. Obydwa komputery działają na Wi-Fi, Pamiętam, że na poprzednim kompie stacjonarnym, o bardzo mizernych parametrach, VOD chodził. Wolno, bo wolno, ale się odpalał. Gwizdek do Wi-Fi jest ten sam, co w starym. Osłabia mnie to wszystko…


(Kurp55) #13

Dziwna sytuacja. Jeszcze dziwniejsza była u mnie. Filmy na VOD nie odtwarzały się. Porady jakie uzyskałem od BOK VOD również nie dawały pożądanego rezultatu. Testowałem różne przeglądarki i dopiero po zainstalowaniu przeglądarki Yandex filmy na VOD w Firefoxie odtwarzały się. Nie mam pojęcia

dlaczego tak się to stało.


(Darkadiusz) #14

Alleluja! Trick z Yandexem zadziałał i u mnie! Niesamowite. Co prawda po zainstalowaniu Yandexa i próbie otwarcia VOD wystąpił jakiś błąd, ale po wyczyszczeniu ciasteczek i cache, oraz usunięcie pliku z katalogu PlayReady, film w końcu się odpalił. Po zamknięciu Yandexa i otwarciu FF, VOD już normalnie się wyświetlał, nawet z włączonym Adblockiem.

Nawet nie próbuję tego zrozumieć i odpuszczam. Ważne, że wszystko działa :smiley:

Dzięki za radę