Witam,
czy można coś poradzić na problem z zatrzymaniem ładowania się obrazków na stronach internetowych w firefoxie po pewnym czasie? Wydaje mi się, że to coś z pamięcią bo widzę w menedżerze zadań -> wydajność, że po wykorzystaniu przez przeglądarkę pewnego jej poziomu (w domu 7 Gb z 8, w pracy 3 z 4 Gb) firefox przestaje łądować stronę, normalnie działać i w końcu dochodzi do wysypania się firefoxa. Zajęcie ramu do tego poziomu to kwestia 1-2 minuty. Otwarta jedna strona internetowa. Czy to nie jest przegięcie, że jedno okno firefoxa zabiera 7 GB ramu? Da się tę pamięć w ogóle jakoś programowo zwolnić choćby do połowy bez zamykania firefoxa? Problem występował w starszych firefoxach (30…, 40…, 50…) jak i quantum.
Dzięki.
Najnowsza wersja firefoxa 60.0.2?
Problem występuje na konkretnej stronie?
W ublocku originie w ustawieniach zaznacz: “Wyłącz wstępne pobieranie, by uniknąć połączeń z zablokowanymi zapytaniami sieciowymi”.
Jakie rozszerzenia i pluginy?
Czort wie, co zapycha pamięć.
W sumie, to powinieneś kliknąć PPM - źródło strony i zapodać na pastebin, albo wklejto - tu dać linka.
Czort wie, co tam kopie.
Sam sobie odznaczył?
https://skins.gota.io/gallery/
wystarczy wcisnąć Home lub PageDown kilkanaście razy, pamięć zżera do 3 Gb aż w końcu obrazki przestają się ładować, jest loading i pokazuje puste koła. Problem występuje też na Tumblr-u. Obecnie w pracy fireefox 57,0, jedyny dodatek to adblock ale problem mam od lat i bez względu na wersję.
To spróbuj się pożegnać z AdBlockiem / Adblockiem Plusem
i zacząć używać uBlock Origin
.
Ile mam na siłę przewijać przyciskiem na sam dół - 2h?
Taka luka normalna reklamę tam wstawili?
Mnie do momentu zaprzestana ładowania obrazków wystarczyło 20 sekund z trzymaniem wciśniętego End-a i robi się jak na obrazku. Poza tym ja chyba nikomu nie kazałem nic przewijać.
U mnie strona miała długość 50 000 pikseli jak się przestało ładować (2000 obrazków około).
Sprawdź na wyłączonej akceleracji sprzętowej jak masz bardzo starą kartę graficzną lub zintegrowaną.
Spróbuj z zainstalowanym ublock origin i sprawdź czy dalej to samo występuje.
Jest znaczny postęp. Z ublock origin załadowało o… 2 obrazki więcej zanim stanęło i przestało. Żeby uprzedzić bezsensowne pytania: adblock wyłączony a ublock zainstalowany i nie dotykany żadnymi listami czy filtrami.
krystian3w
Nie będę grzebał w akceleracjach bo co prawda w pracy jest zintegrowana (komputer świeżutki, system bez syfów) ale w domu jest to samo na normalnej karcie graficznej. To wygląda na pamięć i niewydolność z powodu jej braku. Nie wiedziałem, że obecnie do komfortowego przeglądania netu w jednym oknie firefoxa potrzeba aż 16 Gb ramu. Jakoś z tym przeżyję, nie będę dokupować kolejnej pary kości 2x4.
Jeszcze się upewnij, że masz wersje 64 bitową Firefox, może będzie umiała wykorzystać więcej niż 3 GB a np. 8 GB na proces.
Może strona powinna pomyśleć o optymalizacji np. ukrywać przewinięte obrazki z wyświetlania dla odciążenia komputera i potem je ładować z cache użytkownika jak się cofnie.
Byle palemoon i daje sobie radę:
Przewinąłem do końca i tycio.
To jest jak przewijanie YT bez końca. A spróbujcie przewinąć główną stronę forum.
Najciężej jest na google maps.
YT daje się ustawić na stary wygląd i wyszukiwanie filmów dzieli się na podstrony.
Kiedyś miałem dodatek do Firefoxa, którym można było podstrony zamienić na przewijanie wszystkiego na jednej stronie. Albo odwrotnie - jakoś tak.
Albo jakiś automatyczny scrolling ładuje długa stronę, albo w procesach FF siedzi adblock plus i powiela obciążenia, albo tak powiela się obciążenie podzielone na rdzenie procesora. Taka durnota, gdy moduły Firefoxa jakie ze 150 - są powielane. Gdyby obciążenia modułów było rozdzielone osobno, to by komputery startowały w kosmos.
Podobnie jest z szybkim pobieraniem, gdy akcelerator pobierania dzieli plik na 12 części i 12 krotnie pobierają się pliki.