Firefox portable 61-kiedy wyjdzie?

Ktos wie dlaczego nie wyszedl jeszcze portable? Przez wiele lat wersja portable byla na nastepny dzien, czasami nawet w tym samym dniu, a teraz juz prawie tydzien minal od wydania i nie ma.
jakies wakacje, czy moze przestali wydawac?
https://portableapps.com/apps/internet/firefox_portable

Ręcznie sobie zaktualizuj np.:

• rozpakowując plik exe i biorąc zawartość folderu Core do odpowiedniego folderu w przenośnej wersji Firefox lub Firefox64 albo

• modułem aktualizacji Firefox z opcji Pomoc > O programie Firefox (w miarę dobrze działa).

John T. Haller widać jest zbyt zajęty i jeszcze zrobił mirror na DuckDuckGO (oby miał to zoptymalizowane a nie, że ręcznie wrzuca).

1 polubienie

No ale taki update przez przegladarke nie zmieni wersji na normalną, nie portable? Tak samo rozpakowanie reczne plików? Przecież w portable jest coś pozmieniane w kodzie, żeby była portable. Nie bedzie się to gryzło?

Nie zaszkodzi to jej a plików “Core” John nie przerabia.

32 bit https://download-origin.cdn.mozilla.net/pub/firefox/candidates/61.0-candidates/build1/win32/pl/firefox-61.0.zip
x64 https://download-origin.cdn.mozilla.net/pub/firefox/candidates/61.0-candidates/build1/win64/pl/firefox-61.0.zip

Te zipy bazują na profilu w katalogu użytkownika domowego (%appdata%), dobre tylko do aktualizacji plików w Folderach:

• FirefoxPortable\App\Firefox

• FirefoxPortable\App\Firefox64

Dodatkowo zdezaktualizują się z pojawieniem się np. 61.0.1 itd.

Niby można się bawić plikami batch by je ujarzmić i nie tworzyły profilu w %appdata% ale to trzeba się naszukać lub mieć już jakiś pomysł jak to wykonać.

No nic, dzieki, bardziej bałem sie, ze moze przestali wydawać czy coś, i to byłaby katastrofa .jeśli nic sie nie zmieniło to jest dobrze;)

1 polubienie

Już jest Firefox Portable 61.0

1 polubienie

Ano :slight_smile: nareszcie

Wow nie wiem czy mi sie tylko wydaje, ale lisek naprawde przyspieszył.Strony wczytują sie szybciej, i chodzi jakos bardziej lekko. Ktoś potwierdzi?

Różnicy nie widzę, jak było płynnie i szybko tak jest i nadal.

1 polubienie

Od lat aktualizuję wersję portable z zakładki “O Programie” i nigdy nie miałem problemów.

1 polubienie

Dzieki, dobrze wiedzieć, zawsze miałem obawy, że mogą być jakieś problemy, niewidoczne od razu.

To nie PortablAppZ by to było zrobione byle jak i śmieciło ile wlezie po katalogu użytkownika i rejestrze.

Z serwera mozilli FF61 md5 587154CF697265BD18BB34CB060C1050, a z portableapps całkiem inny md5,FD860D160272BCE39337972FA7DC0B5E.
Jeszcze ze strony mozilli mnie nie zawiódł lisek. A kto tam modyfikuje firefoxa? Rak raczy wiedzieć…

Ja tam wolę z PortableApps.com, by nie trzeba było ogarniać w batch profilu poza katalogiem %appdata% i np. wpisów rejestru czyścić jak np. nie ma w systemie zainstalowanego Firefox.

A md5 zipa Mozilli i exe od PortableApps zawsze będą inne, nawet pewnie nie pomoże na to kolizja.

Dodatkowo z kandydatów podajesz build1 a został wydany nawet build3 i pewnie build3 został wersją stabilną.

Zrzut ekranu na pokazanie, że twórca (John) nie modyfikuje kodu Firefox (zip wersji kandydackiej build3):

Chętni mogą porównać plik po pliku przy pomocy np. WinMerge lub np. SHA2 zawartości folderów.

SHA2 z uwzględnieniem nazw może być inne przez użycie małego “f” w zipie Mozilli i np. “64” w nazwie katalogu z plikami dla 64 bitowego systemu przez PortableApps.

Ano,portabbleaps uzywam od ponad 10 lat,nigdy nie zrobili jakiegos dziadostwa.w tych czasach juz niczego nie mozna byc pewnym na 100%