Od pewnego czasu zauważyłem pewną zależność w Firefoxie (w Chromie też to potwierdziłem). Otóż pracując na kilku kartach, jeżeli jedną z nich jest facebook to Firefox nagle zabiera spore zasoby procesora. Około 15-20% co powoduje uruchomienie się wentylatorów, nieprzyjemny szum. Wyłączenie karty z facebookiem pomaga natychmiast, niezależnie od tego co jest na innych kartach. O dziwo pomaga także odświeżenie facebooka, ale tylko na chwilę. Po pewnym czasie problem wraca. Tak jak napisałem - zaobserwowałem to samo także na Chromie. Czy jest to normalne? (kiedyś tak nie było), czy to jakiś błąd przeglądarek? Czy skopana optymalizacja facebooka? Czy można to jakoś rozwiązać poza oczywiście nie wchodzeniem na facebooka?
Dzięki, przetestuję te rozwiązania. Opcji widzę jest wiele, nie jestem jakimś super zaawansowanym użytkownikiem, ale zobaczymy, może metodą prób i błędów będzie lepiej. Dzięki!
Powinien blokować domyślnie koparki jak nie był instalowany przed utworzeniem listy “uBlock filters – Resource abuse”, a obecnie widzę, że jednak więcej i szybciej blokuje dodatkowo dodana “adblock-nocoin-list”.
Nie, bo potem będziesz walczyć z błędami jakie są od list na reklamy od AdGuarda lub zniknie ci cały social i nie będziesz wiedzieć dlaczego.
Więc ja bym dodał tylko Fanboy’s Cookiemonster List na komunikaty Cookies / GDPR (RODO) - jak dużo pobierasz z sourceforge to będzie trzeba klikać “Problems Downloading?” > “direct link” - nie udało mi się przekonać twórców do naprawy CookieWalla tam.
Pobrałem wersję ZIP i na karcie “moje filtry” zaimportowałem plik nocoin-ublock. Tak to trzeba było zrobić? Sorry za może trywialne pytania, ale nie bawiłem się tym nigdy wcześniej.