Okazuje się, że u mnie problemem jest Sandboxie. Sprawdziłem Firefox 70.0.1 i wszystko działa dobrze, wersja 71.0 - tu już pojawia się okienko z wyborem programu do otwarcia, a wersja 72.0.1 i jest problem jak wyżej. Bez Sandboxie działa prawidłowo.
Jesteśmy blisko, bo rzeczywiście wersja 70.0.1 działa poprawnie.
Co to jest sandbox? Gdzie to wyłączyć? W rozszerzeniach i dodatkach nie mogę tego znaleźć.
Chodzi o program Sandboxie. Jeśli go nie używasz to u Ciebie problemem może być coś innego.
To strony blokują podgląd bez pobrania np. w konfiguracji serwera.
Ale przecież czy z Sandboxie czy bez, to plik i tak się pobiera do folderu AppData\Local\Temp.
Jak twórca strony blokuje podgląd bezpośrednio z linka to raczej zapisze się do “pobrane” / “ostatnia lokalizacja zapisania”.
Ja tam nie wiem. Tak jak napisałem wyżej - na wersji 70.0.1 wszystko działa prawidłowo. Na forum sandboxie znalazłem dwa podobne tematy, gdzie ludzie też mają takie problemy.
W moim przypadku problem dotyczy Sandboxie i Firefoxa od wersji 71 w górę. Bez piaskownicy nowe wersje działają prawidłowo.
Potwierdzam, że w wersji 70.0.1 działa. Zablokowałem automatyczną aktualizację i szukam dalej co jest bezpośrednią przyczyną pojawiającego się problemu przy nowszej wersji. Na drugim komputerze nie mam tego problemu (Windows 7).