Mam problem z którym nie wiem jak sobie poradzić.
Otóż Firefox wykorzystuję gigantyczną wielkość pamięci RAM przez co dosłownie się zawiesza dopóki nie ubije procesu.
Posiadam Ryzen 5 3600 ,16GB RAM, Radeon R9 270, Windows 10. Problem występuję w szczególności na stronach WP gdy otworzę 2-3 zakładki wykorzystanie RAM sukcesywnie rośnie w bardzo krótkim czasie. Gdy osiąga 13-16GB przeglądarka nie reaguję i trzeba ją “ubić”.
Na innych stronach jest dużo lepiej, raczej się nie zawiesza ale potrafi również wykorzystać ok 7GB RAM.
Dodatkowe oprogramowanie działające w tle to ESET Internet Security, CCleaner + dodatek uBlock w FF.
Nadmienię tylko, że przeinstalowanie systemu nie pomaga oraz, że na pozostałych komputerach (z procesorami Intel - takie mam) problem ten nie występuję oraz wykorzystanie RAM’u jest dużo mniejsze.
Skopiuj katalog użytkownika w inne miejsce, spisz zapisane hasła (jeśli trzymasz w przeglądarce), wyeksportuj zakładki i zresetuj ustawienia przeglądarki - wpisujesz w pasku adresu: about:support -> Odśwież program Firefox.
Poradzisz sobie?
Jak już pisałem robiłem nawet re-install całego systemu i nie pomogło.
Ustaw jeden rdzeń, ustaw limit jeden proces, wyłącz zalecane ustawienia wydajności, wywal programem dedykowanym eset internet security - bo procesy eceta powielają się na ilu przeglądarka ma uruchomionych rdzeni, na ile okien i na ile kart. To podobnie było z adblockiem, który powielał obciążenie firefoxa do kilku GB. Do FF dodaj dodatek disconnect me i będziesz bezpieczniejszy, niz z antywirusem, o ile nie jesteś ostrożny i w podejrzanych sytuacjach nie umiesz korzystać z virus total online. Możesz bezpiecznie zrzucać cache offline.
Firefox będzie chodził jak rakieta.
W pacy oraz na pozostałych komputerach mam Eset’a i takich zabiegów nie muszę robić. Eset’a nie usunę - nie po to zakupiłem, żeby nie korzystać. Poustawiam te limity i zobaczę czy to coś pomoże.
Może się poprawi, opcjonalnie może w pracy otwierasz mało zasobożerne strony np. nie oglądasz tam wideo 4K.
Otworzyłem z 8 kart w tym 2-3 z WP do tego Onet i parę innych nie wiem może raptem góra 1.4GB-2GB tak na oko zabiera mi przeglądarka. https://imgur.com/T6mtS52
Czy ty przypadkiem nie masz jakiegoś syfa co ci robi z przeglądarki koparki bitcoins…
Tak wiem ze robiłeś format ale może masz coś na 2 dysku lub instalujesz niby zaufane oprogramowanie, a ma syfa w środku.
A sprawdź inna przeglądarkę np vivaldi.
Ja otworzyłem 8 kart w tym trzy z wp i przeglądarka na FF bierze z 500MB…
Dlatego uważam te gigabajty zajętej pamięci i dużo procka, za przesadyzm. W Wielkiej Brytanii tak z 5 lat temu - ustawianie FF to był dochodowy interes. Pisali o tym Nasi na DP.
Są sprawy w windowsach i w programach zbędne, szkodliwe, niebezpieczne i źle skonfigurowane. To nie jest tak, że sry i używasz. Trzeba starannie zadbać o system i o programy.
Nie to, że mam tendencję wyśmiania mądrzejszych, tylko dziwi mnie pewien upór. Przykładowo, kupiony eset w danej konfiguracji programu/sprzętowej/softwarowej - ma zarżnąć windowsa, bo kupiony*
W innych konfiguracjach może wspierać system, chronić, a czy to pierwszy raz człowiek kupuje sobie kłopot?
Ja wiem że są lżejsze rozwiązania, ale 14GB ram zabierania to już totalnie coś nie chalo…
-bump-
Ja miałem jeszce filmy odpalone teraz bez filmów bierze znacznie mniej
Ale irytuje mnieto liczenie bo nie może wszystkiego jako 1 process odpalić tylko tak sie rozdrabnia…
WP może się tak odpalać jak się zbugują ich Frameworki JavaScript niby na to czasem pomaga uBO czy praktycznie zawsze AdGuard.
Wtedy niby procesor zeżarty do 80% a RAM też umie się zapchać na 2-3 GiB.
Zrobiłem ponowny re-install systemu. Nie instalowałem na razie OpenVPN’a. Póki co jest OK. Zobaczymy na jak długo
To sobie zrób przy okazji kopie zapasową systemu puki jeszcze go nie zasyfiłeś…
Przy okazji logi z FRST.
Potem jak już skonfigurujesz i zainstalujesz oprogramowanie jakie masz na kompie zrób drugą kopie i kolejny raz logi z FRST…
Tobie na nic po logach z FRST ale na forum mogą dodatkowe logi z przed zmian ułatwić sprawę podczas sprzątania syfu, sam tak robię jako porównawcze migawki.