Firewall i Antivir do Server 2008 R2

Testuję właśnie na starym desktopie Windows Server 2008 R2 i potrzebuję do niego firewall i antivir. Próbowałem już Comodo CIS ale nie jest pisany pod serwer. Może będziecie mogli mi coś zaproponować ?

Trochę o tym czytałem i są problemy z dobranie dobrego antywirusa:

Ja bym polecił kaperski - http://www.kaspersky.pl/products.html?s … prodid=162

ESET NOD32 Antivirus for Windows Server chyba też się sprawdzi :wink:

znacie coś jeszcze może darmowego ?

Mogę Ci załatwić darmowe licencje NFR do przetestowania jak chcesz i mają być one na firmę. Ale pisz na priv.

Ale na darmowego nie masz co liczyć - nie ma rozwiązań (z tych liczących się) darmowych przeznaczonych na serwery.

Kolejna sprawa - poza Pandą, Avastem czy F-Secure nie ma (chyba) nic “pojedynczego”, to znaczy, że jeśli chcesz zakupić coś z ochroną serwera musi to być z kilkoma licencjami na desktopy, np Eset - 5 licencji, Kaspersky - 5, Bitdefender - 5.

Kolejna uwaga :wink: W każdym z tych rozwiązań nie uświadczysz zapory.

Zobacz tutaj:

http://www.win2008r2workstation.com/win2008r2/security-software

Znajdziesz tam listę antywirus które działają i tych które wymagają pewnej modyfikacji (oczywiście z opisem co trzeba zrobić).

ok dzięki poszukam czegoś z tej listy.

z darmowych na Windows Server jest chyba tylko ClamWin. Przetestuj duet ClamWin + ClamSentinel

dla zainteresowanych powiem jak to wyszło choć nadal walczę z systemem

Comodo CIS - nie wspiera systemu

Avira - to samo

Online Armor free - zainstalował się i chodził dobrze w procesach ale jak włączyłem go to po minucie wyskoczył blue screen i komp sie zrestartował

Outpost Security Suite Free - nie obsługuje systemu

Outpost Security Suite PRO - zainstalował się, wersja trial

Jak na razie to tylko tyle co mogę powiedzieć. Chyba muszę szukać dalej albo łapać jakiś darmowy klucz może będzie rozdawać firma na rok.

Promocja TrustPorta - od 50 licek do 250 za darmo…o ile będzie ona dla firmy.

W skład pakietu wchodzi też ochrona serwera, zatem nie powinien być problem.