Mam VISTĘ (niestety) x64. I jestem zupełnie zielony.
W starym poczciwym XP miałem AVIRA + SUBNELT PERSONAL FIREWALL. Systemowy firewall wyłączyłem.
Nie wiem jak w VIŚCIE. Zainstalowałem AVIRĘ, SUNBELT nie działa i teraz nie wiem czy sam firewall systemowy wystarczy czy warto jeszcze zainstalować coś innego a tego wyłączyć.
Dobra a da się ustawić COMODO tak aby nie wywalał mi co chwilę okienek czy zablokować czy puscić ?? (w Kerio były 2 wersje: ucząca się gdzie co chwila okienka wywalało i wersje BEZ OKIENEK)
Na tej stronie masz opis Comodo ,którego możesz ustawić na wiele sposobów ,tylko pamiętaj żeby ściągnąć Comodo ze strony producenta ( 64 bit) ,a nie z vortalu gdzie jest tylko x32.
Co do tego modułu to zrób według uznania. Ja na chwilę obecną mam ten moduł całkowicie wyłączony (Disabled). Jeżeli już włączam, jest on ustawiony podobnie jak firewall czyli również na “Training mode”.
Defense+ monitoruje aplikacje/procesy, jeżeli uzna, że dany proces wykonał niedozwoloną operację to go blokuje. Pomaga wykryć i zablokować intruza np. spyware, trojana, keyloggera itp. Jest to coś na wzór monitora HIPS, który nieustannie monitoruje system i wyławia z niego robaczki.