Firewall w xp

Gdzie można sprawdzić czy mam włączony firewall systemowy, i gdzie moge go włączyć i wyłączyć. Posiadam system XP Profesional

Panel sterowania --> Centrum Zabezpieczeń

Panel Sterowania --> Zapora Systemu Windows

powiem wam że nie mam ani jednego ani drugiego w panelu sterowania:)

bo pewnie nie masz sp2.

Przełącz do widoku klasycznego ( lewy górny … )

start=>uruchom=>services.msc=>

patrzysz czy proces zapora systemu windows jest uruchomiony i wszystko wiesz ;]

Mam w widoku klasycznym i tez niema :stuck_out_tongue:

Kolego to zainstaluj sp2. :slight_smile:

Po co ? Uaktualki tylko rozwalają mi kompa.

No to jako takiego firewalla systemowego nie masz :stuck_out_tongue: , bo firewall jest właśnie od SP2, w SP1 masz zaporę prowizoryczną, sprawdzasz czy ją masz w Panel Sterowania -> Połączenia sieciowe i wchodzisz we właściwości danego połączenia.

Jak integrujesz SP z płytą XP to nie ma najmniejszych problemów, zresztą i tak ich nie ma w 99% przypadków.

Błędna teoria kolego.

Sp2 jest teraz koniecznoscią. Poczytaj sobie w internecie. Brak sp2 to teraz zacofanie niestety.

Ale mój komp jest szczególny i poprostu jakiej uaktualki bym nie zainstalował zaraz cos sie dzieje. Więc mam tylko 2 łatki, Anty Blaster i anty saser

Się domyślam. :x

hehe komp szczególnej troski :smiley: Moze trzeba by zacząć od zrobienia porządków w Twoim komputerku. Akurat koniec roku sie zbliża, można by mu zaserwować mały face lifting :slight_smile:

HITMAN42 Stary respect. Większych głupot nie słyszałem. Powinieneś jak najszybciej zainstalować SP2 jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie bo system masz pewnie nieźle zasyfiony. A to iż powoduje on jakieś zwisy to raczej wymysły niedowiarków którzy się nie znają ;]

Powiem ci że nie formatowałem dysku od 11 miesięcy, i nie mam zainstalowanego żadnego sp ani uaktualki i jakoś żyje :stuck_out_tongue: Co prawda czasami zdarzają się jakieś problemy, ale da sie je rozwiązac. Jestem przykładem tego że da sie bez tego żyć, zresztą jak zainstalowałem sp2 to właśnie jeszcze gorzej mi systemik chodził. Więc nie widze powodów dlaczego miał bym go na moim kompie instalowac.

panowie skonczmy dyskusje, kolega pytal sie jak sie sprawdza firewall to sie dowiedzial, a czy bedzie mial syf czy nie oraz czy sp2 to koniecznosc przekona sie na wlasnej skorze :slight_smile:

pozdrawiam

Jak już mówiłem mam 11 miesięcy nie formatowany dysku, i jeszcze sie nie przekonałem o takiej konieczności. Dobra dowiedziałem się jak to sprawdzić, więc admin/moderator moze zamknąć temat

a ja mam nieformatowany dysk od ponad 2 lat i co z tego ?? Jak kiedyś załapiesz syfa nie wiedząc kiedy, wtedy pojawi się pewnie tutaj temat - “Ratujcie, coś się dzieje z kompem”.

więc żyj w tym przekonaniu dalej - w końcu każdy robi to co chce

i tak w kółko Macieju - ludzie Ci piszą, że zalecane jest połatanie dziur, a Ty… nie masz potrzeby. Poczytaj na ten temat w sieci - może jak poczytasz co się potrafi dziać z dziurawym systemem, to zmienisz zdanie

Faktycznie z takim podejściem do tematu nie ma sensu pisać tu dalej