Ale ja teraz mam problem z zainstalowaniem sterowników, Windows 10 mi to blokuje.
Bo Androida to przejdziemy jak te sterowniki uda się zainstalować.
Po co to teraz?
Ale ja teraz mam problem z zainstalowaniem sterowników, Windows 10 mi to blokuje.
Bo Androida to przejdziemy jak te sterowniki uda się zainstalować.
Po co to teraz?
Chyba nic prywatnego tu nie ma?:
(bootloader) partition-size:userdata: 32000000
(bootloader) partition-type:userdata: ext4
(bootloader) partition-size:cache: 1f400000
(bootloader) partition-type:cache: ext4
(bootloader) partition-size:system: 64000000
(bootloader) partition-type:system: ext4
(bootloader) partition-size:expdb: a00000
(bootloader) partition-type:expdb: raw data
(bootloader) partition-size:test: a00000
(bootloader) partition-type:test: ext4
(bootloader) partition-size:ebr2: 80000
(bootloader) partition-type:ebr2: raw data
(bootloader) partition-size:logo: 300000
(bootloader) partition-type:logo: raw data
(bootloader) partition-size:misc: 80000
(bootloader) partition-type:misc: raw data
(bootloader) partition-size:sec_ro: 600000
(bootloader) partition-type:sec_ro: ext4
(bootloader) partition-size:recovery: 1000000
(bootloader) partition-type:recovery: raw data
(bootloader) partition-size:boot: 1000000
(bootloader) partition-type:boot: raw data
(bootloader) partition-size:uboot: 60000
(bootloader) partition-type:uboot: raw data
(bootloader) partition-size:seccfg: 20000
(bootloader) partition-type:seccfg: raw data
(bootloader) partition-size:protect_s: a00000
(bootloader) partition-type:protect_s: ext4
(bootloader) partition-size:protect_f: a00000
(bootloader) partition-type:protect_f: ext4
(bootloader) partition-size:nvram: 500000
(bootloader) partition-type:nvram: raw data
(bootloader) partition-size:pro_info: 300000
(bootloader) partition-type:pro_info: raw data
(bootloader) partition-size:ebr1: 80000
(bootloader) partition-type:ebr1: raw data
(bootloader) partition-size:mbr: 80000
(bootloader) partition-type:mbr: raw data
(bootloader) partition-size:preloader: c00000
(bootloader) partition-type:preloader: raw data
(bootloader) kernel: lk
(bootloader) product: M3467
(bootloader) version: 0.5
all: Done!!
finished. total time: 0.309s
Sprawdzanie podpisów sterowników można wyłączyć tak (a raczej włączyć podpisy testowe sterowników):
Komenda bcdedit /set testsigning on
zwraca:
The boot configuration data store could not be opened. Nie można odnaleźć określonego pliku.
Nie mam UEFI.
Coś jest nie tak, bo nie mam na przykład dostępu do Trybu awaryjnego.
Zresztą tam wcześniej opisałem jakie mam problemy.
Coś jeszcze trzeba zrobić. Tylko co?
NIE otworzyłeś cmd.exe jako ADMINISTRATOR =.=
NIE. Ja otworzyłem cmd jako admin.
Nie mam Access is denied
tylko Nie można odnaleźć określonego pliku.
. To chyba zupełnie coś innego.
A bcdedit jest w systemie, są takie pliki. Windowsa 10 zainstalowałem tylko po to żeby sflashować Androida, więc można powiedzieć że jest “świeży”.
Jeszcze raz napiszę:
Nie mam dostępu nawet do trybu awaryjnego w Windowsie.
Coś jest nie tak.
Szkoda że ja już trzeci czy któryś raz to piszę a ty piszesz tak jak bym tego nie napisał wcale.
No to w takim razie tego problemu nie rozwiążę. Spróbuj z innego kompa systemu.
Nie ma nic prywatnego, ale czasem zwraca imei i tym podobne, zależnie od telefonu.
A po to to wszystko byś mógł sobie sprawdzić wielkość partycji na którą flaszujesz dany plik .img i odpowiednio użyć komendy:
fastboot flash -S 512M system system.img
Gdzie “512M” to przykładowa wielkość, którą zmień sobie do swojej wielkości, jaką ma Twój fonik.
Poza tym wygląda na to, że masz mocno uwalony system ogólnie i w takim stanie, ja bałabym się nim robić flaszowanie telefonu.
Póki go nie naprawisz, użyj jakiegoś distra linuksowego nawet w trybie “live”. Tam po prostu doinstaluj adb wraz z tools’ami i zrób flaszowanie spod terminala. Proste i nie wymaga żadnej zabawy ze sterownikami
Ale ta opcja i tak nie zadziała, o ile dobrze rozumiem? Tylko przez tryb download się będzie dało, jak mi się te stery na Windowsa uda zainstalować?
Co znaczy “mocno uwalony system”? On działa, włącza się. Ale syfki jakieś są i zamulają, takie tam. A, i to nie mój telefon.
Także jeszcze raz: jeśli podam rozmiar to zadziała, mimo że bez podawania rozmiaru nie działało?
Ja zacząłem od Linuksa, ja Windows zainstalowałem tylko do flashowania Androdia.
Z poziomu Linuksa nie działało za pomocą fastboota (wykrywał wszystko ale samo czyszczenie i instalacja nie działała). Z Windowsa dokładnie to samo (stery “zwykłe” zainstalowałem, adb i fastboot wykrywa urządzenie ale samo czyszczenie i instalacja nie dizała)
Ale jest ten flash tool z trybem download i to jest nadzieja. Problem tylko, że teraz nie idzie tych “innych” sterowników zainstalować na Windowsie (na Linuksa z kolei w ogóle nie ma tych “innych” sterowników). I tak nie powiedziane że te inne sterowniki cokolwiek pomogą.
Jeszcze raz: fastboot z podanym rozmiarem zadziała, mimo że bez podawania rozmiaru nie działał?
Normalnie flaszuje się przez tryb fastboot. Download mode to tzw. tryb serwisowy, w którym telefon “łyknie” wszystko, co mu wyślesz. Nawet i źle zrobione paczki! To innymi słowy ostateczność. I zalecam naprawdę sporą ostrożność, z tym, co i jak robisz w tym trybie.
Mocno uwalony to mocno uwalony. Znaczy tyle co napisane.
Sam z resztą piszesz wyżej, że nie możesz odpalić trybu awaryjnego, czy wyłączyć sprawdzania CRC sterownika, co powinno być rzeczą bezproblemową.
Poza tym bcdedit’owi musisz powiedzieć gdzie ma szukać swoich “flaków”, na przykład tak, pisząc w linii poleceń administratora:
bcdedit /store c:\Boot\BCD
To powinno dać ci całą listę jego opcji.
Przykładowo, jeśli wyłączyłeś sobie DEP’a, żeby go włączyć piszesz tak:
bcdedit /store c:\Boot\BCD /set nx AlwaysOn
Jeśli bcd “fisiuje” mocniej, możesz spróbować naprawić go tym narzędziem:
Powinno, bo bez podawania prawdopodobnie korzystało z wpisów w paczce, a ktoś mógł ją robić pod inny model fonika z inną wielkością partycji.
Kompletnie nie potrzebnie. Linux ogarnia to oodb. Jeszcze mi się nie trafił telefon i rom, którego nie mogłam zrobić spod mojego miętowego terminala
Musiałeś coś źle zrobić, albo nie tak zainstalować (lub skonfigurować) adb i resztę pod linuksem.
Linuks nie potrzebuje sterowników żadnych do tego, bo w kernelu jest absolutnie wszystko co, potrzeba.
Ewentualnie może trzeba zmienić w telefonie tryb pracy usb - mtp, ptp i inne jakie ma dostępne. Na którymś powinno ruszyć. I oczywiście włączony debug usb, bo to podstawa pracy z adb.
Wiem w czym był problem z tym bcdedit i Shift+Uruchom ponownie:
Bootloader Linuksa - to był problem. Jak dałem przywracanie bootloadera Windowsowego to teraz te opcje działają.
No dobra, w końcu się udało - ster zainstalowany.
–
Z tym fastboot pod Linuksem to mam mocne wrażenie że i tak nie pójdzie. Może ta opcja z podanym rozmiarem. Ale inne kombinacje próbowałem, sporo kombinowałem.
To ile właściwie wpisać tego rozmiaru?
fastboot flash -S 512M system system.img
Tam jest tyle:
(bootloader) partition-size:system: 64000000
(bootloader) partition-type:system: ext4
To komendę taką dać?:
fastboot flash -S 64000000 system system.img
Dla każdej flaszowanej partycji podaje się adekwatnie do jej wielkości. Podaje się całkowitymi megabajtami, a nie dziesiętnie.
A w ogóle jakie SDK masz zainstalowane? Tzn. dla jakiego androida? Powinno być dla takiego, jaki rom flaszujesz.
Można spróbować jeszcze inaczej. Wypruj z tego obrazu andka wszystkie podobrazy jakie zawiera.
Powinno być mniej więcej coś takiego:
bootloader
radio
boot
cache
recovery
system
userdata
Wrzuć je gdzieś do katalogu i teraz tak… (oczywiście spod cmd administratora!) - dokładnie w tej kolejności jak podam:
fastboot flash bootloader [Enter] fastboot flash radio [Enter] fastboot reboot-bootloader [Enter] - Twój się zrestartuje fastboot flash recovery recovery.img [Enter] fastboot flash boot boot.img
[Enter] fastboot flash -S TU_PODAJESZ_WIELKOŚĆ_PARTYCJI system system.img [Enter] fastboot flash cache cache.img [Enter] fastboot erase userdata [Enter] fastboot flash userdata userdata.img [Enter] fastboot reboot [Enter]
To taka moja “magiczna” formułka na wszelkie dolegliwości z normalnym flaszowaniem. U mnie działa zawsze
Aha i upewnij się, że ten fonik nie ma jakiś klimatów typu zablokowany bootloader, inaczej kiszka.
A on ma może coś takiego jak OEM unlock? Tak mi się teraz przypomniało. Jeśli ma, użyj tego przed flaszem i wtedy powinno przejść w trybie bootloadera.
"zablokowany bootloader"
W tym temacie wiele próbowałem i… nie mam pojęcia. Żadna metoda nie pozwoliła tego sprawdzić. Wyduszanie takie specjalnego muneru na tel., fastboot oem coś tam coś tam też nic nie zwraca. Nic.
Ale mogę użyć fastboot flash boot boot.img
i pisze że wszystko ok, więc chyba nie jest zablokowany?
Ten obraz andka to był plik rar i go wypakowałem i tam wszystkie obrazy boot.img, system.img itd są “na wierzchu”.
No ale jaki rozmiar? Podałem ci wynik tamtej komendy i co? Mam przeliczyć to sam? Lepiej ty, bo ty wiesz w czym rzecz.
Co mam wpisać? To: 61.0352
czy to 7.6294
? Coś dziwne te rozmiary mi wychodzą…
No właśnie dziwne są, dlatego nie piszę konkretnie jaka wartość. Wpisz najpierw 512M, jak nie przejdzie spróbuj 1024M. Nie wiem co to jest za model telefonu dokładnie. W LG D855 były na przykład dwie różne wersje tego samego modelu - 16 i 32 gigowa różniące się poza pamięcią także i rozmiarami partycji.
Na sprawdzenie stanu bootloadera są dwie metody:
1… wklep to z klawiaturki w telefonie ##7378423##
potem w okienku przejdź do “Service Info” -> "Configuration"
I powinno pokazać którąś z dwu opcji:
Bootloader unlock allowed -> zablokoway bootloader
Bootloader Unlocked -> odblokowany bootloader
2… W telefonie odpal fastboot mode, podłącz do kompka, na komputerze odpal adb i wpisz:
fastboot devices
żeby wylistowało urządzenie…
Jeśli wylistuje je poprawnie wpisz:
fastboot oem device-info
To pokaże analogiczne informacje.
No, no, te metody właśnie próbowałem i żadna z nich nic nie zwracała. Fajnie mam, nie?
Jest napisane w pierwszym poście (w linku do obrazu Androdia): prestigio-psp3455-duo
To widziałam, poszperałam nieco i znalazłam dwa modele, o różnych numerach serii. Także mogą być one także różne “bebechami”. Czym się różnią, nie wiem… nie było podane. Parametry miały w opisach takie same. Dlatego moje pytanie było.
hmm… coś jest z tym foinkiem nie tak, jeśli nie pokazuje informacji o stanie boot’a. Ja bym odpuściła sobie to flaszowanie. Ewentualnie poszła do serwisu i niech go tam wezmą na box’a, sprawdzą co z nim jest grane i zmienią soft sprzętowym flaszerem. Koszt niewielki, a przynajmniej święty spokój.
Aaa i coś mi do głowy wpadło… On nie jest czasem zablokowany przez operatora? Np. po imei? Jak to robią ze zgubionymi czy skradzionymi telefonami.
Jeśli tak, to domowym sposobem nic z nim nie zrobisz i próba flaszowania może właśnie dać podobne efekty.
Jest kupiony nowy, z allegro, bez żadnych umów.
Takie coś na przykład mam:
fastboot flash bootloader
unknown partition 'bootloader’
error: cannot determine image filename for ‘bootloader’
fastboot flash recovery recovery.img
target didn’t report max-download-size
sending ‘recovery’ (5996 KB)…
OKAY [ 0.263s]
writing ‘recovery’…
FAILED (remote:
partition ‘recovery’ not support flash)
finished. total time: 0.285s
Z boot ok:
sending ‘boot’ (5626 KB)…
OKAY [ 0.246s]
writing ‘boot’…
OKAY [ 1.376s]
finished. total time: 1.626s
z systmem
staje na erasing system...
Chyba jednak ten download mode spróbuję.
Składnia! Coś wpisałeś źle. Pewnie trzeba podać dokładną ścieżkę.
Nie pamiętam jak to jest pod wingrozą… dlatego pisałam, żeby użyć linuksa
Ten telefonik nie wspiera zapisu do recovery przez fastboot’a bez uprzednio zrobionego root’a.
Czyli: bez zrootowania guzik zrobisz i stąd są problemy.
Jeśli zrobisz mu root’a, wrzucasz potem jakieś recovery - twrp, albo cwm i dopiero później idzie flasz nowego rom’u.
No to w sumie temat ogarnięty i do zamknięcia
On miał roota. Jak by nie miał roota to bym nie musiał go flashować, jeśli wiesz o co mi chodzi.
Download mode zadziałał, dokładnie ta metoda:
I teraz temat naprawdę do zamknięcia.
Podsumowanie:
Rozwiązałem temat:
Ten ROM: http://www.needrom.com/wp-content/uploads/2015/05/Prestigio-PSP3455DUO.zip
Konieczny: bootloader Windowsa, żeby móc zainstalować niepodpisane sterowniki. Czyli nie można mieć GRUB’a Linuksowego bo nie uda się odblokować instalacji niepodpisanych.
Te (niepodpisane) sterowniki: https://forum.dobreprogramy.pl/clicks/track?url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DNbJCbdfPlF8&post_id=3351940&topic_id=523384
Te narzędzie do flashowania: http://www.needrom.com/wp-content/uploads/2015/05/Prestigio-PSP3455DUO.zip
Tak użyć tego narzędzia: http://www.needrom.com/download/prestigio-psp3455-duo/#
Uzględniająć tą poprawkę do flash toola: https://www.youtube.com/watch?v=LVI-kIiLwGs
No i gotowe. Prestigio PSP3455DUO sflashowany.