Folder AppData/Local zajmuje 17 GB

Co można usunąć z tego folderu by odchudzić dysk systemowy?

:crystal_ball:

Wszystko co nie jest Ci potrzebne.

Zobacz programem WinDirStat co zajmuje najwięcej i zacznij usuwanie od tych plków o ile nie są potrzebne.

Przejżyj, co tam masz, pewnie to masz:

• Logi;
  • Pobrane pliki jakieś
  • Cache jakichś programów.

Co ten katalog zawiera?

Ok już zwolniłem ponad 12 GB z tego folderu i więcej nie ruszam bo nie jestem pewien. Podpowiedzcie folder ProgramData i tam jest folder Adobe który zajmuje 18,5 GB - czy to normalne?

Można cos z tego wywalić? Rozumiem, że to program do otwierania plików pdf?

Z konsoli Administratora uruchom systemowe narzędzie oczyszczania: cleanmgr
a następie kliknij na „Oczyść pliki systemowe” - OK i teraz poczekaj, jeśli robisz pierwszy raz to może trochę potrwać.

Takie czyszczenie systemowe to co chwile robię. Czy mogę usunąć dwa foldery z Program Data/Adobe/ARM bo one zabierają bardzo dużo miejsca a są w nich tylko pakiety instalatora i jakieś poprawki - screen ze zrzutu:

Trudno powiedzieć, dyskusja nt foldera ARM ciągnie się od lat. Tutaj ktoś stwierdza że można.

Co ciekawe, u mnie folder C:\ProgramData\Adobe\ARM jest pusty, a mam trochę rzeczy od Adobe. Ja standardowo polecam System Ninja - SingularLabs potrafi znaleźć sporo plików, które można skasować.

To co znalazł ten program System Ninja to raptem 400 MB - można to bezpiecznie usunąć? Jeśli usunę te dwa foldery z folderu ARM co zajmują 18 GB to chyba komputer mi się uruchomi?

Pobierz Ccleaber i do niego Ccebhancer wgraj.

To wtedy ninja będzie.

Czy ktoś mógłby rzucić okiem na log ze spacesniffera co ewentualnie niepotrzebne a zajmuje dużo miejsca?

Powiem tak, System Ninja mi nigdy nic nie zepsuł a używam od 3 lat, więc usuwam nawet nie patrzę co. Nie dam gwarancji że u Ciebie nic nie zepsuje.

No tak raczej te pliki nie mają żadnego wpływu na uruchamianie komputera. Jeżeli się boisz to przekopiuj je gdzieś na dysk USB/pendrive i jak wszystko po miesiącu będzie ok to skasuj.