Folder jako zdjęcie

Witam,

Chciałem stworzyc sobie album taką filmotekę. Chciałbym aby to przejrzyście wyglądało ale nie wiem jak ustawic zdjęcie jako ikonę bez straty jakości:

Podaje screeena żeby wyjaśnic:

Pierwszy i Drugi folder jest ustawiony standardowo miniaturka ze zdjeciem w środku, ja chcę wyczarować tak jak wygląda 3 obrazek teraz jest to zdjęcie i pytanie jak stworzyc folder, który będzie wygądał jak to zdjęcie bez utraty jakosci i bez tych żółtych obramówek jak w 1,2 folderze ?

Z góry dziękuje za zainteresowanie

2gv9848.jpg

Można wykorzystać np. program IrfanView. Otwierasz nim obrazek który chcesz mieć. Zapisujesz go jako ikone.

Nastepnie tworzysz folder, otwierasz jego właściwości i wybierasz ikone którą którą stworzyłeś programem IrfanView.

To przykład jaki zrobiłem…

nowyfolder.jpg

Sęk w tym że chce mieć to w miniaturce tak jak na zdjęciu zeby obraz był duży i widoczny …

A jaki system?? Od visty ikony można powiększać

Tu raczej nic nie poradzimy bo w grę wchodzą ograniczenia jakie narzuca nam system.

Np. w win xp max wielkość ikony jaką możemy ustawić to 72x72 i nie wiem czy da się to obejść.

max to chyba 128x128 na xp ale obraz bardzo traci jakosc przy tym - wie ktos moze jak to obejsc ??