Folder Windows.old i usunięte konto użytkownika

1. Folder windows.old
    Skąd to jest u mnie i waży 8 GB skoro nie aktualizowałem systemu z 7/8 do 10? Od razu kupiłem z Win 10. Data modyfikacji 31 sierpnia, może to jest jakiś punkt przywracania (wtedy robiłem wymaganą aktualizację systemu)?

2. Przy pierwszym uruchomieniu założyłem konto jednak stworzyłem nowe (na innym mailu) a tamto usunąłem. Wchodzę dziś w dysk/użytkownicy/ a tam jest folder ze starym kontem. Czemu to się nie usunęło? Czy ten Windows jest tak beznadziejny, że nie rozumie polecenia usuń czy ja coś źle robię?

Aktualizując 10 do nowszej też robi się ten folder, rozmiar wydaje się trochę dziwny - chyba że czysty starszy Windows 10 zaktualizował się.

1 polubienie

Klawisz Windows + R - wpisz: winver - powinna ukazać się najnowsza kompilacja systemu Windows 10 - 17134.254 lub trochę wcześniejsza ale też z sierpnia 17134.228 - folder Windows.old do usunięcia poprzez oczyszczanie dysku - PPM na dysku C: -> Właściwości -> Oczyszczanie dysku -> Oczyść pliki systemowe - i tyle.

Odnośnie usunięcie konta: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/12412/microsoft-account-how-to-close-account

1 polubienie

Bo nie zaznaczyłeś aby usunął pliki.

1 polubienie
  1. aktualizacje W10 do nowszych wersji pozostawiają taki duży punkt przywracania /pliki starej wersji W10. Zrób oczyszczanie dysku
  2. Usuwanie użytkownika robi się z usuwaniem plików
1 polubienie

Używałem W10 (teraz MacOS) i nigdy przy oczyszczaniu dysku nie usuną konta użytkownika czy to online czy offline.

Podzieliłem na dwa osobne punkty, bo zadałeś dwa pytania. Jeszcze raz:

1/ Windows 10 co pewien czas ma ‘duże’ aktualizacje, które zostawiają folder .old w przypadku, jak jednak się zdecydujesz cofnąć fatkę/zmiany (moim zdaniem nie jest to głupie, bo zawsze wiesz, ile możesz odzyskać to miejsce - funkcja pojawiła się w W7 i jest także w W10, że przy oczyszczaniu dysku możesz zaznaczyć po skanowaniu plików tymczasowych, aby usunął stare wersje.

2/ usuwanie konta: jak robisz to z wizarda (zarządzanie kontami), to usuwany jest użytkownik i jego pliki powiązane z profilem:

Jak robisz to z przystawki (lusrmgr.msc), to usuwany jest użytkownik, ale jego pliki zostają (domyślnie C:\Users%username%

(edit) @anon2257444 sorry, jestem przed pierwszą kawą. To nie Ty zadawałeś pytanie na początku, ale odpowiedź dla Ciebie :slight_smile:

Usuwanie konta trwa 60 dni - do tego czasu będzie się stare konto wyświetlać!

Po zamknięciu konta

Kiedy naciśniesz lub klikniesz przycisk Oznacz konto do zamknięcia , konto Microsoft zostanie trwale usunięte dopiero po 60 dniach. Dzięki temu masz czas na ewentualną zmianę decyzji lub uzyskanie dostępu do danych na koncie, zanim zniknie ono na stałe.

W tym okresie konto jest oznaczone jako przeznaczone do usunięcia, ale nadal istnieje. Jeśli zechcesz ponownie otworzyć konto Microsoft, wystarczy, że ponownie zalogujesz się na nim przed upływem tych 60 dni. Anulujemy wówczas proces zamykania konta i będziesz mieć dostęp do konta w dokładnie takim stanie, w jakim zostało pozostawione.