Folder zamienił się w plik bez rozszerzenia

Mam “drobny” problem z dwoma folderami znajdującymi się na pendrivie. Otóż w jednym folderze miałem zapisane jakieś 100 000 plików jpg - zdjęcia własne i ściągnięte z internetu, w drugim zaś folderze miałem jakieś 4 gigabajty muzyki. Dziś podłączam pendrive’a, patrzę - a tu obydwa foldery zamieniły się w pliki bez rozszerzenia i każdy ma po kilka kb objętości…

Czy mam jeszcze jakąś szansę na odzyskanie utraconych plików? Da radę je odzyskać jakimś programem do odzyskiwania danych?

Otwórz dowolny folder :

Z menu wybierz Narzędzia > Opcje folderów

Wybierz zakładkę Widok

Wyłącz opcję Ukryj rozszerzenia znanych typów plików Zatwierdź ustawienia .

Podłącz pamięć przenośną i zobacz czy jest OK

Niestety nic to nie dało.

ściągnij i zainstaluj DISKDIGGER 0.8.3 TUTAJ

Obsługa oprogramowania jest banalnie prosta, wybieramy na jakim dysku program ma szukać, zaznaczamy jakiego rodzaju pliki chcemy aby program odzyskał. Możemy także ustalić aby program zaczął sprawdzanie dysku od jakiegoś konkretnego sektora i automatycznie omijał bad sektory jeśli takowe ma nasz dysk. Po uruchomieniu procesu skanowania program wyświetla nazwy wszystkich odzyskanych plików, w przypadku plików graficznych można z poziomu programu zobaczyć jak wyglądają następnie zaznaczamy wybrane pliki lub wszystkie i zapisujemy w określonej lokalizacji na dysku (najlepiej innym niż ten z którego były odzyskiwane pliki).

To narzędzie nie instaluje się w Windowsie, wypakuj do osobnego katalogu i uruchom.

Niestety DISKDIGGER się powiesił i odwiesić nie chciał.

Aktualnie próbuję odzyskać pliki przez Piriform Recuva, i póki co jakoś sobie radzi :stuck_out_tongue: Tylko mam jeden drobny problem, mianowicie da się zmusić ten program do przywrócenia plików z podziałem na foldery? Bo pakuje wszystko do jednego katalogu i mam mały bajzel.

EDIT: Już znalazłem :wink:

Autor tego programu powinien dostać Nobla! Nobla!

Genialny program, odzyskał jakieś 95% zdjęć (tylko kilka było tak “zdamadżonych” że już nie dało rady ich reanimować), wdzięczność moja za ten program nie zna granic.

Dodane 26.02.2010 (Pt) 16:26

No, Recuva większość plików odzyskał, ale nie wszystkie. Pliki początkowo znajdowały się w folderze X, potem przeniosłem je do folderu Y - Recuva nadal znajduje je pod folderem X. Dałoby się coś z tym fantem zrobić? Bo chyba przeniesienie plików do innego folderu spowodowało nadpisanie pewnych informacji, a Recuva tej nowej lokalizacji nie widzi…