Na dysku przenośnym USB (ADATA SH93, 500 GB) zauważyłem dziś dziwne katalogi USUSUSUS.usu (64 szt.). Wszystkie o identycznych nazwach, z identycznym rozszerzeniem i datą oraz czasem (10:26:42). Wszystkie w katalogu głównym.
Pełne skanowanie trzema AV (ESET NOD32, Defender i BitDefender) nic nie wykrywa. Zresztą mam zablokowaną możliwość uruchamiania plików z dysków wymiennych, także mam nienadpisywalny plik autorun.inf, więc infekcję odrzucam. Skanowanie zrobiłem „dla świętego spokoju”.
Bardziej ciekawi mnie co to jest?
W wyszukiwarkach wyniki dla USUSUSUS.usu niewiele dają, choć pojawiają się i widzę, że inni też mieli podobny problem, choć (chyba że źle szukam) nierozwiązany.
Wie ktoś?
Nie pytam co z tym zrobić, bo format pewnie za chwilę załatwi sprawę, ale bardziej chodzi mi o wiedzę, co to jest.
Może to jakaś awaria dysku? Czy awaria sterownika? Bo z tego co jest w internecie jest ta sama data utworzenia (nawet 10 lat temu) 2021-10-21 10:26.
Tutaj najbardziej podejrzana jest ta data. Jak kiedyś chyba MS dla sterowników ustawiał konkretną date 06.06.2006 dla podpisu sterowników domyślnych.
Dodatkowo w Urban dictionery można znaleźć, że US może oznaczać „unserviceable”
Abbreviation for the term „unserviceable”. Also variants U.S. or U/S. Frequently used in Great Britain during the 21st century by the mechanical engineering industry, RAF, Army & Navy, etc… This term declined in popularity during the latter half of the 21st century but is still understood to mean anything that is useless.
Niby proste NAS-y D-link wracają do daty początku „UNIX” i trzeba kombinować jak ustawić coś powyżej 2006 roku (NTP nie działa, pobierz datę od użytkownika nie działa, rusza manipulacja pola „select” i jednego z „option” a zakres dat kończy się chyba na 2009 w liście wysuwanej HMTL).
Niestety nie sprawdzałem jak reagują one na wgranie „OpenWrt”.
Też mam takie podejrzenie, nieprzypadkowo temat założyłem w dziale sprzętu. Niemniej Google ( i inne) nie dają jednoznacznych wyników, a raczej w ogóle nie dają wyników z konkretnym wyjaśnieniem.
Też zwróciłem uwagę na tematy sprzed wielu lat i na daty katalogów.
Pierwszy raz jednak coś takiego widzę osobiście, dlatego pytam, czy ktoś też coś takiego przerabiał i może ma wiedzę.
Z dysku zgrałem co ew. potrzebne i zaraz go potestuję, może coś się wyjaśni…