Chcę zrobić plakat w formacie A3 w PSE, ale nie wiem jaką ustawić rozdzielczość. Program proponuje mi 300 piks/cal ale to nie są jakieś dziwne wymiary. Jaką dać normalną rozdzielczość dla formatu A3?
proponowana 300dpi jest optymalna do wydruków grafiki wektorowej, a jeśli będziesz miał tam zastosowane cienkie krzywe linie to nawet wyższa.
jeśli będzie to grafika rastrowa do wydruku to rozdzielczość może być niższa nawet rzędu 120-150dpi.
I nie zapomnij o spadach przynajmniej 3mm z każdej strony
co za bzdury… plakat w 120dpi? gdzieś to wyczytał.
Druk takiego małego formatu: 300dpi. Co do spadów to zależy od drukarni… 2-3mm
Kolego, nie czytałem, wiem to z autopsji w takiej rozdzielczości drukuje się plakaty w drukarniach wielkoformatowych - klient przynosi raster 300 dpi - wydruk robi się 150dpi, wektor klienta 300dpi wydruk w 200dpi na ploterze w formacie A0 - oszczędność tuszu i czasu bo zleceń jest mnóstwo, a klient na efekt jakoś nie narzeka (oczywiście ostateczna rozdzielczość jest ustalana tak by otrzymać efekt optymalny)
I jak zobaczysz ofertę wydruku wielkoformatowego na ploterze np. Roland o rozdzielczości 1440dpi to nie daj się nabrać bo takiego wydruku nie dostaniesz (chyba że to będzie Twój ploter)
i bez agresji proszę.
Na plakat nie patrzy się z odległości kilkudziesięciu centymetrów. To tak na przyszłość, zanim znów wyjedziesz z jakimiś niestwożonymi rewelacjami
aaaa to jak się drukuje już o jest inna sprawa, drukarnie tną gdzie się da tu się oczywiście zgadzam… ale lepiej i tak zrobić w 300dpi od razu bo nie wiadomo co się będzie z tym plakatem działo później
myślę,ze lepiej mieć w 300dpi w razie czego bo A3 to nie jest format gdzie plik zajmuj 5GB
Na taki, którego się nie czyta to na pewno nie nie można patrzeć swoją miarą na takie rzeczy, to, że ktoś przeczyta z 5m to nie znaczy że wszyscy dadzą radę…
niech kazdy zacznie malowac farbkami i problem rozwiazany