Format C/

Jak sformatowac dysk C :?:

Musisz go sformatować podczas instalacji systemu,chyba że zależy ci na usunięciu wszystkich danych i nie możności uruchomienia kompa.Pierwszy sposób podany przeze mnie jest bardzo łatwy po prostu podczas instalacji systemu wybierasz formatuj partycje C:

Drugi sposób to w np. Paragon Partition Menager wybrać format i wtedy komp sie resetuje i format. TYLE

jak instaluje windowsa to pisze, że na płycie jest starsza wersja windowsa niż mam na kompie ;/ a instalowałem z tej samej płyty

Ale musisz uruchomić Windows z płyty,czyli ustawić w BIOSIE boot z CD ROMU,potem wkładasz płyte z Windą naciskasz dowolny klawisz i dalej chyba sobie poradzisz :smiley:

dalej to sobie poradze ale jak mam uruchomić windowsa z płyty?? bo robie i mi nie wychodzi ;/

A windows oryginalny??Niektóre piraty się nie uruchamiają

oryginalny tylko, że jeszcze nigdy formata nie robiłem i zabardzo niewiem jak

No więc napisze bardzo dokładnie:

Wchodzisz do Biosu(klawisz Delete,F2 lub F1)szukasz tam czegoś gdzie było by napisane BOOT.

Zmieniasz tam na pierwsze miejsce CD ROM.Potem zapisujesz to i exit.Komputer sie restartuje i wkładasz płytke z Windowsem(mam nadzieje że XP??)Naciskasz dowolny klawisz i dalej chyba sobie poradzisz.

Po przeiścu przez etapy instalacji,przy wyborze partycji bedziesz mógł wybrać opcje taką jak formatuj

http://instalacja-windows-xp.twojpc.pl/

może się przydać :wink: POWODZENIA :!:

jakoś mi nie wychodzi ;/ daje to bootowanie potem mam wciśnij dowolny klawisz wsiskam i normalnie mi sie windowsa włancza ;/ a tym programem Paragon Partition Menager to jak mam to zrobic, bo jak klikam PPM na dysk C i daje formatuj to nic się nie dzieje :confused:

Bo ma Ci się włączać!!To trzeba w czasie instalacji wybrać formatowanie!!

Musisz jeszcze kliknąc Aplly(zastosuj)wtedy komputer Ci sie restartuje i robi się format

ale mi się wcale komp nie restartuje jak robie ;/ wyskakuje tylko reklama czy chce kupić pełną wersję a potem pisze, że formatowanie zakończone ;/

To zrób formata podczas instalacji windowsa lub zainstaluj pełną wersje programu(np z jakieiś gazety)AHA i jeszcze czy ta partycja jest Twoją partycją podstawową??tzn masz na niej WINDOWSA??

ale jak chce zainsatlować windowsa to pisze że na płycie jest starsza wersja niż mam w kompie :frowning: A na tej partycje mam windowsa tylko że jest już tak zasyfiony ze niema sensu go oczyszczać to prubuję zrobić formata

Ale jeżeli uruchomisz kompa z płyty to powinno się zainstalować beż żadnych problemów.Jeżeli te informacje nie wystarczają to ja już nie wiem…

ale jak mam płyte w kompie i rejestuje w daję do F2 ustawiam to potem jak pisze, żeby uruchomić rozruch z płyty wciśnij dowolny klawisz ja wciskam włancza mi się normalnie windows i tyle ;/

Mówie że ma się włączać.Dopiero później będzie taka opcja jak FORMATUJ!!

Wniosek jest jeden. Bootowanie z twojej płyty nie działa (zdarza się - tak dla świętego spokoju, sprawdź na jakiejkolwiek innej płycie bootowalnej, czy działa). Najlepiej będzie jeśli zintegrujesz sobie nową płytę (chodzi o SP2). Z tego co napisałeś wcześniej wynika, że instalowałeś stary system z “gołego” Windowsa, potem prawdopodobnie dograłeś SP2. Dlatego też gdy wkładasz w system płytę i chcesz instalować ponownie, pojawia się komunikat o starszej wersji systemu. Poza tym, gdy dograsz SP2 do Windowsa zainstalowanego bez SP2, to w razie jakichkolwiek problemów z systemem, twoja “goła” płyta na nic się nie zda (musi być płyta ze zintegrowanym SP2, aby np. wejść w konsolę odzyskiwania…)

Ale mi żadna taka opcja nigdzie się nie pojawia… Włancza się windows normalnie bez żadnego instalatora.

Więc musze usunąć SP2 :?:

za póżno naciskasz klawisz - jeśli mamy system na dysku i chcemy wystartować instalatora, to musimy nacisnąć klawisz w ciągu 3 sek, inaczej startuje system z dysku!