Witam,
Od 3 dni jestem szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem kamery Sony HDR CX-130 -->
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/sto … 1666294193
Ponagrywałem chyba z godzinę filmików, i teraz chciałem je na komputerze oglądnąć. Pomijam fakt, że od 45 minut filmiki wielkości w sumie 3,5 GB zgrywają się na dysk twardy… (to normalne?
)
Ale co… są to jakieś formaty MTS, po drugie, jak zainstalowałem Splash Lite do ich przeglądnięcia, to podczas odtwarzania strasznie ekran “skacze” i oglądanie nie jest możliwe.
Jak myślicie, co mam zrobić, żeby mając już te filmy na dysku twardym laptopa, móc je normalnie oglądać w jakimkolwiek playerze czy na odtwarzaczu DVD podpiętym do TV, oraz żeby jakość była podobna do tej oryginalnej (w MTS).
Na razie mam te nagrania i one zajmują 3,6 GB (jak tak dalej pójdzie, to zniknie mi w mig miejsce na twardym żeby to wszystko pomieścić, a dopiero co zacząłem się bawić tą kamerą…)
Proszę o rady, pomoc, jak Wy sobie z tym radzicie?
Pozdrawiam,
HOWARD
Aby odtwarzać takie pliki potrzebujesz dobrego programu i dobrych kodeków, na kiepskich kodekach będzie się cięło (chyba że twój lapek jest bardzo słaby to wtedy i tak będzie się cięło).
Polecam Wypróbować najnowszego ALLPlayera wraz z kodekami z Liveupdate (na innych kodekach może się ciąć, zwłaszcza przy paczkach lite).
Dzięki scripter za odpowiedź.
Mój laptop to taki jak w stopce widnieje opis.
Mam KMPLAYERA, ale on nie odtwarza mts-ów.
Natomiast spróbuję to jakoś skompresować.
Tylko czy ktoś ma w praktyce wypróbowany program ?
Bo na DP są ale czy któryś z nich szczególnie użytkownicy kamer HD polecają?
Hmm, na takim sprzęcie to może być trudno odtwarzać płynnie filmy w HD.
Co do konwertera to polecam wypróbować darmowy ALLConverter PRO, nie ma go chyba na DP a powinien być.
Kurde, to kupując nową kamerę, muszę zmieniać i komputer i TV …
Kiedyś tak nie było.
Wrrrr 
Niestety smutna prawda jest taka że producenci oprogramowania i sprzętu robią co tylko mogą aby zmusić nas do wydawania pieniędzy na coraz to nowszy sprzęt i soft, nowe możliwości i wyższa jakość to bardziej efekt uboczny niż główny cel…
Dzięki scripter, sporo racji w tym co piszesz…
Jestem w trakcie kompresji, procesor gorący, obciążenie 100% a to dopiero poczatek :lol: