Format po reinstalacji?

Wczoraj przeinstalowałem windows 7. Tylko przeinstalowałęm bo w pośpiechu nie sformatowałem. Dziś usunąłem windows.old. Czy w ten sposób uzyskałem taki sam efekt jak po formacie? Dodam że na tej partycji prócz systemu nie nie trzymam.

Czy może samo formatowanie jakoś wpływa na działanie dysku/systemu?

Z góry dzięki za pomoc!

Nie istnieje czynność zwana “formacie”

Istnieje za to " formatowanie" które powoduje całkowite wyczyszczenie formatowanej partycji i jest ona po tej operacji pusta, czyli nie zawiera jakichkolwiek danych, tym bardziej jakiegokolwiek systemu. Formatowanie jest czynnością poprzedzającą instalację (reinstalację) systemu jednak nie jest do tej instalacji konieczna.

Tak, po formatowaniu partycji z systemem, komputer się nie uruchomi, bo nie będzie na dysku systemu.

Dzięki :wink:

Raczej formatowanie - w skrócie format

To wiem. Chodziło mi bardziej o to ze może samo formatowanie wpływa jakość na np. poprawę/przyśpieszenie działąnia systemu. Ale chyba jednak nie.

Chodziło mi o to czy przez to co zrobiłem uzyskałem taki sam efekt jak zainsatalowanie wina na czystej partycji, ale skoro piszesz że tak to OK :slight_smile:

Zdziwiłem się tylko bo nowy windows zajmuje prwie 30GB. Choć fakt że zainstalowało się sporo aktualizacji. Choć same foldery po zaznaczeniu zajmują 22,5GB łącznie z ukrytym.

Nie, nie ma żadnego skrótu, to jest czynność a nie jakaś rzecz, bo wtedy powstają idiotyczne określenia, które prowadzą do samych błędnych niedomówień jak w tym wątku sprzed prawie 10 lat, do którego się podpiłeś wczoraj. I wtedy dla niektórych znaczy, że “format/formatowanie” jest równoznaczne z instalacją systemu.

Teoretycznie nie wpływa, praktycznie może wpłynąć (w małym stopniu) przy stosunkowo małej partycji - po ponownym zainstalowaniu systemu na partycji zawierającej jakieś dane, nowe dane będą bardzie pofragmentowane, bo są “upychane” w czasie instalacji w stosunkowo małym wolnym miejscu.

Dzięki za odpowiedź. Partycje mam dość dużą bo 364GB więc nie powinno być z tym problemu. A fragmentacja wynosi zaledwie 1% :wink:

Jeszcze jedno pytanie przy okazji - czy to normalne aby pentium G2030 miał nawet w lato 32-33 stopnie na najniższym biegu wiatraka? Zarówno bios jak i HWmonitor pokazują tak niskie dane :expressionless: